Maan komt half verduisterd op

Als het weer het toelaat, is zaterdagmiddag bij maanopkomst het slot van een totale maansverduistering te zien. Jammer genoeg is de verduistering in Nederland niet zo volledig als een half jaar geleden, toen de maan volledig verduisterd opkwam.

Een totale maansverduistering ontstaat wanneer zon, aarde en maan precies op één lijn staan, waardoor de schaduw van de aarde over de maan valt. Erg zeldzaam is het verschijnsel niet: voor de komende honderd jaar staan er een stuk of tachtig op het programma, al zijn die lang niet allemaal waarneembaar vanuit Nederland.

De totale fase van de komende eclips krijgen we niet te zien, omdat deze al voorbij is voordat de maan boven onze horizon opduikt. Toch mogen we een bijzondere maanopkomst verwachten.

Wie vrij uitzicht heeft op het noordoosten, kan even voor 16.30 uur een half verduisterde maan zien verschijnen. Het bovenste deel van de maanschijf ‘steekt’ dan nog in de aardschaduw. In de loop van de daaropvolgende drie kwartier wordt de maan geleidelijk ‘voller’.

Om 17.15 uur ziet de maan er weer normaal uit, maar eigenlijk is de verduistering dan nog niet helemaal voorbij. De maan bevindt zich nog ruim een uur in de zogeheten bijschaduw van de aarde. Vanaf de maan gezien gaat de zon dan nog gedeeltelijk schuil achter de aarde, maar het effect daarvan op het maanlicht is gering.

Wie de hele verduistering wil zien, kan terecht op de website Slooh.com, die live-beelden toont vanuit Australië, Azië en Hawaï, waar de maansverduistering wél geheel waarneembaar is. Vanuit Nederland is pas in 2015 weer een totale maansverduistering te zien.

Eddy Echternach

    • Eddy Echternach