Laagopgeleiden

Ook ik heb last van irritatie als ik mijn huisarts bel en niet verder kom dan de doktersassistente. Evengoed als de apotheek mijn vraag over een geneesmiddel overlaat aan een laagopgeleide assistente. En als de drogist op mij, terwijl ik alleen maar een pijnstiller wil kopen, diverse vragen afvuurt, duidelijk uit een boekje. Deze irritatie heeft wat mij betreft te maken met het feit dat er zich ongevraagd laag (mbo) opgeleide mensen bemoeien met mijn klacht op een moment dat ik serieus met een ter zake deskundige over mijn vraag of klacht wil spreken. Deze irritatie voel ik niet als ik bij een fysiotherapeut, caesartherapeut, diëtist, nurse practitioner, psychotherapeut en dergelijke terecht kom.

Zou het niet zo zijn dat de irritatie van de patiënt vooral voortkomt uit het feit dat hij wordt afgescheept met mbo (laag) opgeleiden in de eerste lijn en dat hij daar terecht geen genoegen mee neemt, dakloos of niet? Ruimte maken voor bekwame hbo-opgeleide zorgverleners lijkt me perspectiefvoller dan een terugkeer naar de huisarts als alleskunner.

Antonetta G.M. van Asseldonk

Beek.

    • Antonetta G.M. van Asseldonk