Kortkolom binnenland

Agent (25) schiet vrouw dood in winkel Almelo

Rotterdam. Een agent-in-opleiding heeft gisteravond in winkelcentrum Schelfhorst in Almelo een 18-jarige caissière van supermarkt C1000 doodgeschoten. De 25-jarige dader, in opleiding bij het korps Amsterdam-Amstelland, heeft zich vervolgens in zijn woning in een nabijgelegen straat van het leven beroofd. In zijn woning trof de politie twee afscheidsbrieven aan. Mogelijk was de caissière de ex-vriendin van de dader, meldt de politie. Of de man een dienstwapen heeft gebruikt, is niet bekend. (NRC)

Onderwijsbond gaat staken tegen urennorm

Rotterdam. De grootste onderwijsvakbond, de AOb, gaat staken tegen de urennorm in het voortgezet onderwijs. Volgens de bond houdt minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) zich doof voor de kritiek op haar wijziging van de onderwijstijden. De minister wil de zomervakantie een week inkorten en het aantal lesuren op 1.040 houden, mede op aandringen van gedoogpartner PVV. Eerst was Van Bijsterveldt van plan het aantal lesuren terug te brengen naar duizend. Volgens de AOb stelt de minister „onwerkbare eisen” zonder extra geld ter beschikking te stellen. De bond roept de achterban (80.000 leden) op om te gaan staken zodra de Eerste Kamer de wetswijziging behandelt. De datum van die wetsbehandeling is nog niet bekend. (NRC)

Pool moet 24 jaar de cel in voor dubbele moord

Rotterdam. Een 27-jarige Pool is gisteren veroordeeld tot een celstraf van 24 jaar voor een dubbele moord. De rechtbank in Almelo acht bewezen dat de man vorig jaar in die stad bij twee verschillende inbraken de bewoners heeft vermoord: een 73-jarige vrouw en een 53-jarige man. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De man verkeerde volgens deskundigen tijdens zijn daad in psychotische toestand: hij leed aan paranoïde wanen en hallucinaties, veroorzaakt door excessief gebruik van alcohol en drugs. De man was daardoor licht ontoerekeningsvatbaar, hetgeen de strafmaat heeft verminderd. De man heeft beide moorden bekend. (NRC)

Noord-Brabant tegen natuurakkoord Bleker

Rotterdam. Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben tegen het natuurakkoord gestemd dat staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) wil sluiten met de provincies. In dat akkoord staat onder meer dat de provincies grote delen van het natuurbeheer gaan overnemen. Het voorstel van Bleker behelst een bezuiniging van 600 miljoen euro. Tegen het plan bestaat verzet, omdat de provincies wel zeggenschap maar geen geld krijgen. Noord-Brabant was de eerste provincie die over het akkoord stemde. Alle provincies volgen later deze maand. (NRC)

School schorst leraar voor slaan van leerling

Rotterdam. Een middelbare school in Zeist heeft een leraar op non-actief gesteld omdat hij een 15-jarige leerling in het gezicht heeft geslagen. De jongen mist daardoor een tand. De 64-jarige leraar biologie werd kwaad toen leerlingen tijdens een schoolreisje in een bus knoeiden met eten. (NRC)