Opinie

    • Youp

Knipoog

None

Grappig dat de coach van Dinamo Zagreb zijn excuses heeft aangeboden aan de fans van zijn club. Dit had nooit mogen gebeuren. Wanprestatie! Ja, het is wat voor een sportman. 7-1 thuis verliezen van een stel tweedehands Fransen. Dat doet veel pijn.

De woorden van de coach horen bij het spel. Net als het amateurtoneel van de Zagreb-spelers, die zogenaamd teleurgesteld het veld verlieten. Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Olympique Lyon, had het over het onvoorwaardelijke geloof in eigen kunnen van zijn spelers. Daarom hadden ze gewonnen. Wat zullen ze gelachen hebben in die bestuurskamer. De knipoog van Zagreb-verdediger Vida was niet handig. Die kan van de Portugese grensrechter, die diezelfde avond met een stoïcijns gezicht twee zuivere Ajax-goals wegvlagde, nog veel leren.

De wereld van de knipoog. Klokkenluiders beierden deze week over prijsafspraken tussen telecomboeren. Of ik vrees dat het waar is? Ja. Volgens de klokkenluiders werden de afspraken, die met prepaidtelefoontjes geregeld werden, afgerond in achterafzaaltjes. Herentoiletten zouden mij in dit geval niet verbazen. Op de rand van de pot piesende directeuren op een rijtje in een plee van een congrescentrum. Twee keer plassen en allemaal weer een paar honderd miljoen rijker. Daarna nog even de zaak afneuken in het bordeel en dan op naar huis. Daar wordt met het verdiende geld de plaatselijke voetbalclub gesponsord. Een Lyon. Een Zagreb.

Door een hardvochtige meneer, die nog een heleboel geld kreeg van Buma/Stemra, is een tipje van de corruptiesluier bij deze criminele organisatie opgelicht. Een bestuurslid is gesneuveld, maar gaat gewoon lekker verder met zijn malafide praktijkjes. Net als de rest. Er is de laatste weken wat geknipoogd in die burelen. Maakt u zich geen enkele illusie. Net als in de banken waar de bazen voor het einde van het failliete jaar hun bonussen veilig moeten stellen. Dat wordt keurig geregeld. Gedekt door de advocaten van de Amsterdamse Zuidas. Zij zorgen ervoor dat het juridisch allemaal klopt en als het juridisch klopt, dan klopt het. Zo martelen we al jaren varkens en kippen in dieronterende concentratiekampen in streken waar men heel erg in God gelooft. Zo buiten grote jongens in arme landen doodarme mensen uit en dragen wij probleemloos de daar gemaakte kleding. Zo zorgt de energiemaffia dat er een kolengestookte centrale wordt gebouwd. Alles afgesloten met een knipoog. Naar de chef, de directeur, de keeper, de politicus en als het nodig is naar God of Allah zelf.

De hele wereld is één grote knipoog. En wie dat niet weet, is gek. Gijssen loerde in de jaren vijftig van de vorige eeuw likkebaardend naar een masturberende tiener en droomde onderhand van een zichzelf aftrekkende paus. Misschien wel van een ejaculerende God de Vader. Gijssen is daar toen niet voor gestraft. De jongen had een te grote fantasie! De zaak werd met priesterknipoog afgedaan. Gijssen werd later zelf bisschop. Dat is de wereld en zo zit ie in elkaar.

Nova Zembla. De media en alle BN’ers op de rode loper meldden dat het een prachtfilm is, terwijl elke kijker murw uit de bioscoop strompelt na het zien van deze saaie, opgeblazen 3D-schoolplaat. Knipoog tussen pers en producent? Geen idee, maar men heeft om welke reden ook één oogje dichtgedaan.

Daarom moeten de Ajaxsupporters niet zo verontwaardigd reageren. Dit is de voetbalwereld. Dit is een deel van de competitie. Het geld regeert. Ook bij aankopen van dure spitsen dicteert de dikste portefeuille. In Nederland zijn dat een paar rijke clubs en internationaal regelen Barcelona, Real Madrid, wat maffiose Russen en Berlusconi de zaken. Zo simpel is dat. Die zaken gaan zelden zuiver. Corrupte makelaars, steekpenninggevoelige bestuursleden, toevallig blunderende keepers, bizar falende spitsen. Er zit vaker dan we weten een hele vette knipoog achter. Achter alles? Achter alles!

Nout Wellink knipoogt naar Wouter Bos, Angela naar Sarkozy en Paul naar Matthijs. Of andersom.

    • Youp