Kliekjes bewaren

De vraag hoe lang een geopende fles wijn bewaard kan worden, kwam niet in het Engelse Spar-onderzoek voor (zie hiernaast) en lijkt zelfs een puur Nederlandse aangelegenheid. Nu is de Vacu Vin Wine Saver een uitvinding van vaderlandse bodem (rubber nippel wordt op aangebroken fles geplaatst, waarna met krachtige bewegingen de zuurstof eruit wordt gepompt), toch is het bewaren van wijnkliekjes ook internationaal urgent.

Elders is de Private Preserve populair. Vanuit een spuitbus wordt een geur- en smaakloos dekentje van stikstof, kooldioxide en argon over de wijn gespoten, kurk of schroefdop er weer op, fles rechtop bewaren en de inhoud blijft dagen, soms zelfs weken goed. Voor wie dat een slecht CO2-gevoel geeft, is in Australië Wine Shield bedacht. Een soort reddingsvlotje dat men in de fles kan laten zakken, zodat de wijn vijf dagen ‘fresh’ blijft.

Vacu Vin Wine Saver (20,45 euro), Wine Shield (10 stuks 7,95 euro) via provinum.com

Private Preserve (spuitbus met 80 doses 9,50 euro) via Wijnkring-winkels. wijnkring.nl