Kabila wint in Congo, maar rivaal Tshisekedi betwist uitslag meteen

A man rolls on the street in front of a car as supporters of newly re-elected President Joseph Kabila celebrate in Lubumbashi's city centre on December 9, 2011, following the announcement of the provisional results of the presidential election in the Democratic Republic of the Congo. The Independent National Electoral Commission declared that Kabila won his native Katanga province with 89.97% of votes, winning the country's elections with 48.95% nationally. AFP PHOTO/ PHIL MOORE
A man rolls on the street in front of a car as supporters of newly re-elected President Joseph Kabila celebrate in Lubumbashi's city centre on December 9, 2011, following the announcement of the provisional results of the presidential election in the Democratic Republic of the Congo. The Independent National Electoral Commission declared that Kabila won his native Katanga province with 89.97% of votes, winning the country's elections with 48.95% nationally. AFP PHOTO/ PHIL MOORE AFP

Joseph Kabila is op grond van voorlopige resultaten herkozen als president van de Democratische Republiek Congo. Maar direct nadat de verkiezingscommissie gisteravond zijn zege bekendmaakte, riep oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi zichzelf uit tot president.

Volgens de voorlopige uitslagen haalde Kabila, die sinds 2001 aan de macht is, na telling van vrijwel alle 18,9 miljoen stemmen 49 procent en dus net geen absolute meerderheid. Maar omdat zijn regering in de aanloop naar de verkiezingen van 28 november de noodzaak van een tweede verkiezingsronde schrapte, kan hij opnieuw worden beëdigd.

De 78-jarige Tshisekedi, Kabila’s belangrijkste uitdager, zou ongeveer eenderde van de kiezers achter zich hebben weten te scharen. Hij weigert zich bij dat officiële resultaat neer te leggen. „Ik beschouw mezelf vanaf vandaag als de verkozen president van Congo”, zei hij gisteravond tegen Radio France Internationale. Hij zegt op basis van de uitslagformulieren van de stemlokalen 54 procent van de stemmen te hebben behaald.

De bekendmaking van de resultaten is afgelopen week twee keer uitgesteld, nadat oppositiepartijen erop hadden aangedrongen de uitslagen per stembureau openbaar te maken. Dat heeft de verkiezingscommissie uiteindelijk gedaan, waarna gisteren meteen op internet te zien was dat enkele stembureaus in het oosten van het land een onwaarschijnlijke opkomst van 99,5 procent met een winst voor Kabila van 100 procent genoteerd hadden. Tshisekedi’s UDPS-partij wil de officiële uitslagen nu vergelijken met de door de partijen geaccordeerde uitslagformulieren van de stemlokalen.

Het hoogste hof van het land moet de uitslagen volgende week nog goedkeuren. Volgens de EU waren er „talloze onregelmatigheden, soms serieus”. Afrikaanse waarnemers noemen de verkiezingen een „succes”.

In hoofdstad Kinshasa, een oppositiebolwerk, kwam het na bekendmaking van de uitslag tot kleine schermutselingen. De angst bestaat dat de politieke tegenstellingen kunnen leiden tot een opleving van het geweld. Dit waren de eerste verkiezingen die Congo zelf organiseerde, nadat in 2006 de VN de eerste vrije verkiezingen organiseerde sinds de onafhankelijkheid in 1960.