Iran roept Afghaanse ambassadeur op matje vanwege drone

De neergehaalde Amerikaanse drone werd donderdag getoond op de Iraanse staatstelevisie. Foto AFP / Press TV

Iran roept de Afghaanse ambassadeur op het matje om een protest in te dienen tegen de schending van hun luchtruim door de Amerikaanse drone die vorige week werd neergehaald.

Teheran betichtte de Verenigde Staten van spionage en kondigde stappen die “niet per se binnen onze [Iraanse] landsgrenzen” zullen “plaatsvinden”. Volgens de ISAF (International Security Assistance Force), de NAVO-missie in Afghanistan, gaat het om een toestel waar het recentelijk de controle over verloor.

De Iraanse autoriteiten eisten van ambassadeur Obeidollah Obeid ook uitleg over de aanwezigheid van het onbemande vliegtuig in het Iraanse luchtruim, meldt persbureau AP. Afgelopen donderdag toonde de Iraanse staatstelevisie beelden van de neergehaalde drone (video). Het beige voertuig leek onbeschadigd, al werd de onderkant afgeschermd voor de kijkers.

http://youtu.be/onu5kgNzCnE

Teheran beweert dat de drone door de Iraanse afdeling voor cyber-oorlogvoering neergehaald is. Volgens Menno Steketee, die vaker voor NRC Handelsblad schrijft over militaire zaken, kunnen zowel bij de uitleg van de ISAF als die van Iran vraagtekens gezet worden. Waarom gebruikt bijvoorbeeld de NAVO drones met stealth-eigenschappen om de Talibaan te bespioneren als deze geen radarsystemen bezitten? Steketee:

De uitleg van zowel Iraniërs als het Pentagon geeft aanleiding tot vragen. Zo is de Amerikaanse verklaring dat de Sentinel boven Afghanistan opstandelingen aan het bespioneren was, ongeloofwaardig. De Taliban hebben geen radarsystemen. Het is onlogisch daar een met geheimzinnigheid omgeven stealth-verkenner op af te sturen. Dat de Sentinel in het Iraanse luchtruim een spionagemissie vloog, lijkt dus waarschijnlijker.

De Iraanse bewering dat een afdeling voor cyber-oorlogvoering de Sentinel aan de grond wist te zetten, is evenmin geloofwaardig. Weliswaar leverde Rusland nog in oktober een paar moderne elektronische Kvant-storingssystemen, waarmee westerse radarvliegtuigen zijn te hinderen. Maar het compleet overnemen van de besturing kan daar niet mee en is technisch uiterst complex.

    • Hans Klis