Hotelkamer op de catwalk

Met de oude inboedel van twee hotels, een grillrestaurant en een pizzeria richtten studenten van het Amsterdam Fashion Institute hotel The Exchange in Amsterdam in. Elke kamer is aangekleed als model.

None

Een bed gaat verscholen onder een gigantische hoepelrok. Muren zijn behangen met de pagina’s van een modetijdschrift. Uit weer een andere muur bungelen losjes een aantal mouwen. In één kamer zijn de muren én de meubels volledig bekleed met het linnen van een paspop. Weer een andere kamer is in de stijl van Marie Antoinette aangekleed. In modehotel The Exchange in Amsterdam zijn de kamers aangekleed alsof het modellen zijn.

„Veertig van de 61 kamers zijn verhuurd in het eerste weekend”, vertelt Suzanne Oxenaar een paar dagen na de opening van het hotel dat ze samen met haar compagnon Otto Nan opzette. Samen begonnen ze zeven jaar geleden het succesvolle Lloyd Hotel in Amsterdam, en vorig jaar het Llove Hotel in Tokyo. The Exchange had eigenlijk in maart al open moeten gaan, „maar de panden bleken in veel slechtere staat dan we dachten”.

Vrijdag 2 december was het zover: niet alleen hotel The Exchange, maar ook de bijbehorende winkel Options! en restaurant Stock openden hun deuren. Die namen verwijzen naar de locatie: het hotel staat op het Damrak, recht tegenover de Beurs van Berlage.

„Het lijkt hier net een catwalk”, was het eerste dat Otto Nan opmerkte toen ze twee jaar geleden voor het eerst de panden bezichtigden, doelend op de enorme hoeveelheid mensen die over het Damrak liepen. Even verderop op de Wallen was Project 1012 (vernoemd naar het postcodegebied) al in volle gang: jonge modeontwerpers werden ondergebracht in voormalige peeskamertjes. En zo ontstond het idee voor een modehotel. Al noemt Oxenaar het liever niet zo. „Dan denken mensen aan Chanel en Louis Vuitton, The Exchange is iets heel anders.”

Kebabzaken

De kamers zijn namelijk ontworpen door studenten van het Amsterdam FashionInstitute (AMFI), waarmee Oxenaar en Nan een paar jaar geleden voor het eerst kennismaakten toen beide partijen deelnamen aan het Amsterdam India Festival. „We waren destijds erg onder de indruk van de professionaliteit van de studenten. Tijdens het bedenken van een concept voor dit hotel dachten we meteen aan het AMFI.” Er werden vijf studenten en drie alumni geselecteerd.

The Exchange is onderdeel van ‘De Rode Loper’, een project van woningcorporatie NV Stadsgoed dat van het verloederde Damrak vol kebabzaken, gokhallen en souvenirwinkels weer een fatsoenlijke entree van de stad wil maken. Twee jaar geleden kocht de gemeente er veertien panden op van Asaf Barazani, de van witwaspraktijken verdachte zakenman. Daarbij zaten ook de twee hotels, het Argentijnse grillrestaurant en de pizzeria die nu The Exchange, Options! en Stock vormen.

Barazani liet de complete inboedel achter, vertelt Oxenaar. „We begonnen tussen de rotzooi, alle oude bedden stonden er nog.” De AMFI-studenten werden losgelaten in het nog niet gerenoveerde pand. „Eén student heeft door het hele pand naar lege dozen gezocht en daarmee muren bekleed. Daar maakte ze foto’s van, die ze vervolgens weer op stof liet printen.” Een ander haalde een afgedankt matras uit elkaar, en baseerde daar een stofprint op.

Ontwerpbureau INA MATT begeleidde de studenten bij de inrichting van het restaurant en de winkel. Stoffen werden ontwikkeld in samenwerking met het Tilburgse Textielmuseum.

Nu, anderhalf jaar later, zijn er 61 compleet verschillende kamers, die zijn geclassificeerd met één tot vijf sterren. „Een kamer met één ster is net zo rijkelijk gedecoreerd als een vijfsterrenkamer”, benadrukt Oxenaar. De verschillen zitten in formaat, uitzicht en voorzieningen. De prijzen variëren van 100 tot 380 euro per nacht.

Bang dat het soms kwetsbaar ogende werk van de studenten kapot gemaakt zal worden is Oxenaar niet. „Dat heb ik in het Lloyd wel geleerd: als je dingen neerzet die met zorg en aandacht zijn gemaakt, dan gaan mensen er met respect mee om.”

exchangeamsterdam.com

    • Nathalie Wouters