Hirsch Ballin botste met OM over Fitna

Ernst Hirsch Ballin (CDA) botste als minister van Justitie met het toenmalig hoofd van het Openbaar Ministerie over de vervolging van PVV-leider Geert Wilders.

Hirsch Ballin wilde Wilders in 2008 laten vervolgen vanwege diens film Fitna. Harm Brouwer, destijds voorzitter van het college van procureurs-generaal, was tegenstander van vervolging wegens discriminatie of haat zaaien. Hij heeft de minister toen gezegd dat hij maar een dienstopdracht tot vervolging moest geven. Dat deed Hirsch Ballin niet.

Dat blijkt uit een reconstructie van omroep Human die maandag wordt uitgezonden. Vorige week werd al bekend dat een andere minister uit die tijd, Maxime Verhagen (eveneens CDA), inlichtingendienst AIVD wilde inschakelen om informatie over Fitna te verkrijgen.

Hirsch Ballin bevestigt in de uitzending dat hij uiteindelijk geen zogenoemde ‘aanwijzing tot vervolging’ heeft gegeven. Ook binnen het OM bestond onenigheid over de vraag of Wilders moest worden vervolgd. Twee advocaten-generaal vonden dat die vervolging moest plaatsvinden, het college van procureurs-generaal hield dat tegen. Later vorderde het hof wel een vervolging.