Gomis: knipoog Vida een geintje

De knipoog die Dinamo Zagreb-verdediger Domagoj Vida afgelopen woensdag gaf, was volkomen onschuldig. Dat beweerde spits Batéfimbi Gomis van Olympique Lyon gisteren in Franse media. „We maakten een geintje op het veld”, verklaarde hij in sportkrant L'Équipe. De knipoog zorgde in verschillende media en op internet voor geruchten dat de wedstrijd verkocht zou zijn.

Vida gaf zijn inmiddels beroemde knipoog nadat Olympique Lyon in het laatste groepsduel in Poule D van de Champions League in Zagreb op 1-5 was gekomen. De Fransen waren na een 1-1 ruststand op stoom gekomen en roken hun kans om ten koste van Ajax door de te gaan in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi. Olympique Lyon liep daarna nog uit naar 1-7. Ajax verloor in eigen huis met 3-0 van Real Madrid en werd op basis van het doelsaldo uitgeschakeld.

Direct na het einde van beide wedstrijden werden op basis van de uitslag geruchten verspreid over mogelijke malversaties. De knipoog van Vida, die ook nog eens een duimpje opstak, zou volgens sommigen tekenend zijn. Verschillende instanties begonnen een onderzoek, maar vonden geen onrechtmatigheden.

Gomis, die eind september in de thuiswedstrijd van Lyon ook al scoorde tegen Dinamo, kwam gisteren met een verklaring. De spits stelde dat hij een paar woorden Kroatisch had geleerd van ploeggenoot Dejan Lovren. „Voetbal is geen oorlog”, zei hij tegen radiozender RMC. „We speelden twee keer tegen elkaar dit jaar, we kennen elkaar en respecteren elkaar. Toen wij scoorden, wilden we snel de bal hebben. Hij pakte de bal en ik wilde hem afpakken.”

Een verklaring voor de monsterscore had Gomis ook. „Dinamo is een team dat graag aanvalt en ze bleven enorme risico's nemen.”