Geen moordenaar achterop

Motorrijders in Honduras mogen voorlopig geen passagiers vervoeren. Het parlement heeft daartoe besloten vanwege het grote aantal moorden dat wordt gepleegd van achterop een motor. Deze week werden een bekende journalist en een voormalige veiligheidsadviseur van de regering vanaf een motor doodgeschoten.

Honduras is een belangrijk doorvoerland van cocaïne uit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten. Het land kampt daardoor met een snel toenemende criminaliteit, zowel van drugskartels die afkomstig zijn uit Mexico, als van straatbendes. Met 82 moorden per 100.000 inwoners per jaar staat Honduras hoog op de moordranglijst.

De regering heeft de strijd met de georganiseerde misdaad de afgelopen tijd opgevoerd. Sinds vorige maand worden daarbij ook militairen ingezet. Zo moet ook een eind worden gemaakt aan de nauwe banden tussen criminelen en corrupte politieagenten. (BBC)