Eén smaak voor tablets en telefoons

De nieuwe versie van Android, Googles software voor smartphones, werkt zowel op tablet pc’s als op telefoons. Daarmee volgt het internetbedrijf de strategie van aartsrivaal Apple.

None

Welke apps heeft u al ? Wat voor operating system en welke cloud-diensten gebruikt u?

Wie een nieuwe telefoon koopt kan maar beter een computerexpert meenemen, en een Engels woordenboek. De smartphonemarkt groeit als kool – 65 procent van de verkochte telefoons in Nederland valt in die categorie – maar het wordt er voor consumenten niet eenvoudiger op.

Ruim de helft van de verkochte smartphones draait op het besturingssysteem van Google, Android. Daarvan zijn echter een hoop verschillende versies in omloop. Dat is verwarrend als je wilt overstappen op een nieuw toestel. Vandaar dat Google met wéér een nieuwe versie orde in de chaos probeert te scheppen.

Android 4.0, sinds deze week te koop op de Samsung Galaxy Nexus, werkt zowel op tablet pc’s als op smartphones. Zo wil Google één overkoepelend platform realiseren, net zoals Apple dat al deed met iOS, het besturingssysteem dat werkt op zowel iPhone als iPad. Dat maakt het makkelijker voor softwareontwikkelaars om apps voor meerdere apparaten te bouwen. Microsoft lijkt dezelfde kant op te gaan, met Windows 8 (gepland voor 2012) dat sterke overeenkomsten vertoont met het uiterlijk van Windows Phone.

Het is logisch dat tablet en telefoon en zelfs de pc in elkaar overvloeien. De schermresolutie van de apparaten, uitgedrukt in hoeveelheid pixels, verschilt nog maar weinig. De smartphones groeien in omvang: toestellen van 13 centimeter lang zijn geen uitzondering. Daar steken de iPhone 4S of de Nokia Lumia 800 (met Windows Phone) schril bij af. Volgend jaar wordt het onderscheid wel weer groter, als Samsung en Apple tablet pc’s met meer pixels op de markt zullen brengen.

De snelle groei van Android is opmerkelijk: 52 procent marktaandeel tegenover 15 procent voor iOS en 11 procent voor RIM BlackBerry. Het is een gratis, open systeem en trekt telefoonfabrikanten die geen licentiekosten willen betalen en geen zin hebben om zelf een iPhone-concurrent te ontwikkelen.

Android heeft wel meer last van kwaadaardige software: andere app-winkels controleren vooraf hun software, Android achteraf. Daardoor kunnen cybercriminelen of hackers makkelijker toegang krijgen. Google-baas Eric Schmidt vindt de risico’s niet zo groot: „Als gebruikers constateren dat er een slechte app tussenzit, halen we de software snel uit de winkel.” Maar het kenmerk van malware is dat het goed verstopt zit.

Google meldde deze week trots dat het zijn 10 miljardste download uit de Android-winkel had geteld. De meeste euro’s en dollars worden echter uitgegeven in Apples App Store. Misschien zijn de apps voor iOS beter, is de winkel toegankelijker of zijn Apple-gebruikers domweg rijker. De toestellen van Apple zijn sowieso altijd wat duurder dan van de concurrenten. Apple mag dan minder telefoons verkopen, het maakt er wel de meeste winst mee.

Hoe bevalt Android 4.0 in de praktijk? Tijdens een test van drie smaken smartphones valt op dat de onderlinge verschillen kleiner worden. De reactiesnelheid van het toestel, de toegang tot veelgebruikte functies als de camera, sociale media en synchronisatiediensten: Apple, Google en Microsoft hebben er elk een adequate oplossing voor gevonden. Apples voorsprong in gebruiksvriendelijkheid is bijna verdwenen.

Android 4.0 op het grote, gebogen scherm van de Galaxy Nexus is een feest. De toegang tot taakbeheer en instellingen is verbeterd, maar nieuwe gimmicks werken niet allemaal. En het is niet aan te raden gezichtsherkenning te gebruiken om je telefoon zonder pincode te openen. De NFC-chip, bedoeld voor draadloze overdracht van bestanden of mobiele betalingen, is nog wankel en apps die geschreven werden voor oudere Android-versies, kunnen crashen. Zulke kinderziektes komen vaker voor bij nieuwe telefoons. Ook Apple had eronder te lijden: de iPhone 4S met iOS5 software liep binnen een paar uur leeg. Zomaar. Nog nooit was Apple zo snel met een update om de klachtenstroom in te dammen. Want daar betaal je geen 600 euro voor.

    • Marc Hijink