Demonstreren (1)

Vandaag worden in meer dan twintig Russische steden protestacties gehouden tegen de vervalste verkiezingsuitslagen van vorige week. In Moskou verwachten de organisatoren meer dan 30.000 deelnemers. Om hun woede nog wat te vergroten heeft voorzitter Vladimir Tsjoerov van de Centrale Kiescommissie (de opdrachtgever tot de vervalsingen) die uitslagen gisteren officieel goedgekeurd, maar veel goedopgeleide Russen laten zich niets wijsmaken.

Zo langzamerhand blijkt dat Verenigd Rusland waarschijnlijk slechts  30 procent van de kiezersgunst heeft kunnen gekregen. De eigenlijke winnaars zijn, na bestudering van de vervalsingen, twee partijen. In de eerste plaats Rechtvaardig Rusland, dat zich sinds het afzetten van haar leider Sergej Mironov als voorzitter van de Senaat en de openlijke kritiek van RR-Doemalid Gennadi Goedkov (die  zei dat als VR won de middenklasse alles wat ze heeft opgebouwd zou kwijtraken) tot een echte oppositiepartij (onder voorbehoud) lijkt te ontwikkelen. Ook het liberale Jabloko heeft het goed gedaan ( in Moskou en Sint-Petersburg 20-25 procent van de stemmen) en zou eigenlijk in de Doema moeten komen, maar de uitslagen voor die partij zijn zo vervalst, dat zij de kiesdrempel niet eens heeft gehaald.

De stemfraude is niet alleen ten gunste gegaan van VR, maar ook van de Communistische Partij en de LDPR, die beide in bijna alles trouw meestemmen met VR, ook al hebben ze in de Doema eerst een grote mond en zeggen ze tegen te zijn. De CP (die ondanks de fraude sowieso  de tweede partij na VR was geworden) en de LDPR willen hun mandaten dan ook niet afstaan en erkennen de uitslagen eveneens.

Intussen doen de autoriteiten alles om mensen te verhinderen te gaan demonstreren. Zo heeft het hoofd van de federale gezondheidsdienst gisteren gezegd dat demonstreren erg slecht voor de gezondheid is. En het ministerie van onderwijs heeft ineens bepaald dat alle kinderen vandaag tussen 14.00 en 17.00 uur (het tijdstip waarop gedemonstreerd mag worden) naar school moeten. Op die manier worden ouders verhinderd te gaan demonstreren.

Inmiddels zijn er in Chabarovsk al dertig betogers  gearresteerd. We wachten af hoe het verder gaat. Vreedzaam hopelijk. In ieder geval wordt deze zaterdag een van de bijzonderste dagen uit de geschiedenis van Poetins Rusland. Een weg terug is er niet meer. De middenklasse is ontwaakt en eist voor het eerst een stem. Russen blijken dus toch wel klaar voor democratie. Nu alleen nog een verenigde oppositie, want die is er nog lang niet.

    • Michel Krielaars