Demonstraties Rusland lijken rustig te zijn verlopen, ‘maar 100 arrestaties’

Caption: Police officers detain an opposition activist outside the area of an authorized opposition protest against the alleging mass fraud in the December 4 parliamentary polls in central St.Petersburg, on December 10, 2011. Tens of thousands of election protesters turned out today in Moscow and other major cities across Russia in open defiance to strongman Vladimir Putin's 12-year rule. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA
Caption: Police officers detain an opposition activist outside the area of an authorized opposition protest against the alleging mass fraud in the December 4 parliamentary polls in central St.Petersburg, on December 10, 2011. Tens of thousands of election protesters turned out today in Moscow and other major cities across Russia in open defiance to strongman Vladimir Putin's 12-year rule. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA Politieagenten arresteren een activist in Moskou die zich buiten het toegewezen gebied demonstreert. Foto AFP / Olga Maltseva

De bijeenkomst van demonstranten in Moskou is voorbij. Tienduizenden mensen waren op de betoging afgekomen om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag waarbij op grote schaal gefraudeerd zou zijn.

De organisatie van de protesten spreekt van wel 150.000 aanwezigen, de politie van 25.000 en het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er 7.000 mensen aanwezig waren bij de bijeenkomst op het Bolotnaya-plein in de Russische hoofdstad, melden Russia Today en persbureau AP.

Demonstranten op Bolotnaya-plein in Moskou rond half vijf plaatselijke tijd. Foto Reuters

Volgens NOS-correspondente Kysia Hester waren er waarschijnlijk minder dan 100.000 demonstranten aanwezig in Moskou:

Twitter avatar Kysia Kysia Hekster Schattingen dat in Moskou 100.000 demonstranten waren. Lijkt me veel. Maar er stonden wel ook 1000den langs de kanten van plein. #wieweet

Volgens de Russische autoriteiten zijn de demonstraties vreedzaam verlopen. In het hele land zouden zo’n honderd mensen gearresteerd zijn, een stuk minder dan de afgelopen dagen toen bij veel kleinere betogingen honderden aanhangers van de oppositie werden aangehouden. Ook werden niet goedgekeurde demonstraties, zoals op het Rode Plein, gedoogd door de politie die in grote aantallen aanwezig was in de stad.

Twitter avatar arnout_brouwers Arnout Brouwers uniek in moskou: grote vreedzame protestdemonstie, geweldige sfeer

De mensen die vandaag in heel Rusland de straat op gingen, willen eerlijke verkiezingen en vrijlatingen van degenen die bij de demonstraties van de afgelopen week gearresteerd werden. Onder meer de immens populaire bloggende advocaat Aleksej Navalny werd gearresteerd. Hij is de bedenker van de term ‘Partij van oplichters en dieven’ die velen nu gebruiken als het over Poetins partij Verenigd Rusland hebben. Zijn arrestatie was een strategische zet van de autoriteiten, schreef onze correspondent Michel Krielaars eerder in NRC Handelsblad: “Als iemand op dit moment een serieuze kans maakt om een leidende rol in de Russische politiek te spelen, is hij het.”

Beelden van de demonstrantie in Moskou:
http://youtu.be/JEZAmqafIWg

Hoewel het bij demonstraties de afgelopen week veelal kwam tot botsingen met de politie verliepen de betogingen vandaag vrij rustig. De autoriteiten lijken onder de druk van de grote hoeveelheid demonstranten en de media-aandacht gekozen te hebben voor een mildere aanpak van de activisten. Ook bij Russische televisiezenders, veelal pro-Poetin, lijkt een omslag plaatsgevonden te hebben. Zij vertoonden voor het eerst beelden van kritische Russen over de verkiezingsuitslag van afgelopen zondag.

Twitter avatar Kysia Kysia Hekster 6 uur nieuws op Russische televisie 1ste onderwerp met kritische Russen over de verkiezingen van zondag. Ongelooflijk, nooit eerder gezien.
Twitter avatar Kysia Kysia Hekster De Russen om me heen vragen zich vertwijfeld af wat er opeens met hun televisiejournaals is: er wordt verteld wat er gebeurt in het land!

Lees hier het liveblog van Russia Today terug.

Onze correspondent Michel Krielaars was vandaag bij de demonstraties en blijft vandaag en de komende dagen verslag doen van de ontwikkelingen in Rusland op zijn Twitteraccount, net als zijn mede-correspondenten Kysia Hekster, Floris Akkerman en Olaf Koens. Krielaars schreef vandaag ook deze weblogbijdrage over het demonstreren.

    • Hans Klis