De beste trucs om je koophuis kwijt te raken

„Ons huis staat drie maanden te koop. Aan belangstelling geen gebrek, maar niemand koopt, omdat alle belangstellenden eerst hun eigen huis moeten verkopen. Hoe kunnen we deze uitzichtloze situatie doorbreken?”

De huizenmarkt ligt erbij als de Titanic: onbestuurbaar, langzaam zinkend en gevaarlijk. Volgens GlobalPropertyGuide.com waren de woningprijzen het afgelopen derde kwartaal 5,2 procent lager dan in het derde kwartaal van 2010. Al 227.000 huizenverkopers wachten op redding (lees: een koper). Dat kan zomaar twee jaar duren, want onze woningmarkt is niet zo onzinkbaar als woonconsumenten, makelaars en hypotheekverkopers hoopten. Laat de moed desondanks niet zakken. Van de 2.208 Titanic-opvarenden kwamen er 704 heelhuids aan wal. De rijken hadden het meeste geluk: zes op de tien wisten de reddingssloepen te bereiken. Van de reizigers uit de derde klasse legde helaas driekwart het loodje. Zo zou het ook woningverkopers kunnen vergaan. Want hoe meer eigen geld en creativiteit, des te groter de mogelijkheden om het kopers naar de zin te maken. Dat verkleint de kans om ten onder te gaan.

In een dalende woningmarkt geldt het recht van de sterkste. Alles moet dus uit de kast om geïnteresseerden te paaien. Iedereen weet inmiddels dat je aanbod er tiptop uit moet zien, met gewassen ruiten, glanzend houtwerk, fleurige bloemen, een keurige tuin en een interieur als een showroom. (Voor meer tips google je op trucs+om+je+huis+te+verkopen). Waarschijnlijk doe je die dingen al, want je trekt kijkers. Nu nog hun koopbarrière oplossen. Je moet met raad en daad helpen om de aankoop financieel haalbaar te maken. Zo haal jij de reddingsboot.

Diverse woonconsumenten blijken meesterverkopers te zijn. Zo zat een kennis in haar maag met een hopeloos mislukt renovatieproject. Na wekenlang zoeken, dubben, onderhandelen en wakker liggen, kwam ze dankzij fantasie en eigen geld tot de volgende deal. De koper betaalde in twee delen. Tweederde van de koopsom werd als officiële verkoopprijs via de notaris voldaan. Het resterende derde deel, voor de bouwvergunning, het bouwplan en het verrichtte sloopwerk, hoefden de kopers pas te betalen als hún huis was verkocht. Een eventueel financieel gat konden de kopers in 2011 renteloos van de verkoper lenen, wat ook daadwerkelijk gebeurde. Vanaf 2012 gaan ze 5 procent rente betalen. Vooral het ‘gratis lenen’ trok de kopers over de streep, terwijl het de verkoper eenmalig 1.375 euro rente scheelde. Peanuts.

Praat met je potentiële kopers en help ze. Bijvoorbeeld met een prijsverlaging, uitgestelde betaling, een gunstig overbruggingskrediet uit eigen of familiegeld, of door je kopers te helpen aan een koper of (tijdelijke) huurder voor hun huis. Laat je inspireren door de slinkse verkooptechnieken die professionals gebruiken. Zoals vriendelijk begrijpend luisteren en meedenken, een aantrekkelijke deal aanbieden die slechts tijdelijk geldt of door te laten vallen dat er andere gegadigden zijn. De vele lezersreacties bewijzen dat menig particulier hierin creatiever is dan een makelaar. Er zou een prijs moeten komen voor de particuliere woningverkoper van het jaar.

    • Erica Verdegaal