Crisis biedt koopjesjagers kansen op de beurs

Door het slechte beursklimaat zijn ook goed presterende bedrijven spotgoedkoop geworden. ING heeft het Wavin-scenario doorgerekend voor vijf andere bedrijven.

Eén voordeel van een guur beursklimaat: aandelen worden spotgoedkoop. En dat levert kansen op voor koopjesjagers.

De ontluikende overnamestrijd om buizenbouwer Wavin toont aan dat een dramatisch ingestort aandeel plots kan veranderen in een winnaar op de beurs. De buizenbouwer uit Zwolle is in de eerste tien maanden van het jaar dermate minder waard geworden (de koers daalde met meer dan 60 procent), dat het voor het onbekende bedrijf Mexichem uit Mexico een aantrekkelijk en betaalbaar hapje werd.

Een bedrijf met een omzet van ruim 1,2 miljard euro, een stabiele kasstroom, een brutomarge van rond de 10 procent, en een beurswaarde van 250 miljoen euro móet wel een koopje zijn. Zeker in de wetenschap dat de intrinsieke waarde – het eigen vermogen – het dubbele bedraagt: ruim 550 miljoen euro.

Die eenvoudige rekensom moet Mexichem hebben bewogen om vorige maand, ongevraagd, een bod uit te brengen. Na een eerste afwijzing door Wavin werd het bod deze week verhoogd tot ruim 450 miljoen euro.

Terwijl de Mexicanen met het bestuur steggelen over de prijs, de voorwaarden en toegang tot de boeken, profiteren beleggers. Zij die in november voor 5 euro zijn ingestapt, hebben nu al een rendement te pakken van 60 procent. En de koers staat nog niet eens op het niveau van het laatste bod van 9 euro per aandeel.

Het Wavin-scenario bracht analisten van ING ertoe eens op een rij te zetten welke beursgenoteerde bedrijven in de Benelux nog meer „kwetsbaar” zijn voor overnames. Van welke bedrijven is de beurskoers bovengemiddeld ingestort maar is de onderliggende bedrijfsvoering op zich stabiel?

ING kwam begin vorige week met vijf overnamekandidaten: bouwbedrijf BAM, ingenieursbureau Grontmij, routeplanner TomTom, uitzendconcern USG People en het Belgische metaalconcern Nyrstar. De koers van deze aandelen spoot in de afgelopen twee weken omhoog. Maar dat lag niet per se aan het ING-rapport; de hele beurs was optimistisch gestemd.

Analist Tijs Hollestelle heeft wel een beetje spijt van het lijstje, want het werd door sommige media wel erg serieus genomen. Vooral omdat er in het rapport ook namen van overnemende partijen werden gesuggereerd. Niet dat het als grap was bedoeld, maar „om tot een echte lijst van overnamekandidaten te komen moet je als analist veel dieper kijken”. Voor deze exercitie keek zijn team met name naar de onderwaardering op de beurs én naar onwaarschijnlijke overnamekandidaten. Hollestelle: „Het bod op Wavin was dermate verrassend dat we ook voor andere, laag gewaardeerde aandelen eens out of the box wilden gaan denken.”

In januari, kondigt Hollestelle aan, komt ING met een grondiger analyse van aantrekkelijke aandelen voor het komende beursjaar.

SNS Securities kwam vorige week al met een dergelijk rapport. Deze effectendochter van SNS Reaal kwam met zijn jaarlijks mandje aan zogeheten top picks voor 2012. Ahold, Reed Elsevier en farmabedrijf Mediq zijn de aantrekkelijk geprijsde aandelen voor de defensief ingestelde belegger. Daarnaast introduceerden de SNS-analisten twee nieuwe categorieën die aansluiten bij de huidige macro-economische onrust in de Westerse wereld. Drie fondsen in het mandje ‘Europe Light’: ASMI, DSM en Unilever. „Deze bedrijven”, legt hoofd Research Martijn den Drijver uit, „staan relatief weinig bloot aan Europese markten. Zo haalt Unilever inmiddels meer dan de helft van zijn omzet uit opkomende markten.” Een derde categorie heet optimistisch genoeg Blue Sky en bevat aandelen die „het best zullen presteren als de Europese schuldencrisis adequaat wordt opgelost”, aldus Den Drijver. Tot deze categorie twee financiële instellingen, Aegon en ING, en postbedrijf PostNL.

Voor verstandige koopjesjagers op het Damrak, zeggen de deskundigen, komt er meer kijken dan alleen een extreem ingezakte beurskoers. Vermogensbeheerder Wilfied Steentjes: „Een goedkoop aandeel is één, maar ik bekijk dat toch vooral in combinatie met de winstpotentie in de komende jaren.” Hij wijst op basis daarvan op twee grote AEX-fondsen als aantrekkelijk voor komend jaar: DSM en Akzo Nobel. Beide concerns verloren dit jaar behoorlijk wat waarde, namelijk 12 respectievelijk 24 procent .

    • Philip de Witt Wijnen