Citaten

„We hebben natuurlijk heel lang een discussie gehad. Die stond in het kader van: je was eurosceptisch of je was eurofiel. Meestal was de elite wat meer eurofiel, en degenen die zich daar niet toe wensten te scharen, die zeiden: wat doen die lui daar allemaal? Ik denk dat we daar voorbij zijn en ook voorbij moeten. Of je het leuk vindt of niet: we zijn onderdeel van Europa.”

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken, CDA) in Buitenhof, 4 december.

„Die elitaire feestneuzen in Almere krijgen er maar geen genoeg van om zichzelf op kosten van de burger te fêteren. Ze lijken geen benul te hebben van de minachting die hieruit blijkt voor de belastingbetaler die krom ligt door de crisis. Het zal duidelijk zijn dat de PVV daar niet aan mee doet. Wij gaan er niet heen.”

Gemeenteraadslid Toon van Dijk (PVV) gaat niet naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere, Novum, 5 december.

„Wat de paniek ook is geweest, wat de zorgen ook zijn geweest van de minister van Buitenlandse Zaken (...), dat kan allemaal – je luistert een parlementariër niet af.”

Oud-fractievoorzitter Femke Halsema (GroenLinks) in Het proces Wilders over het voornemen om Geert Wilders te laten bespioneren, 5 december.

„Je kunt er niet op vertrouwen dat de politici die onder enorme druk staan, iedere keer weer, van verkiezingen, dat die zich automatisch houden aan afspraken.”

Hans Wijers, voorzitter raad van bestuur AkzoNobel, in Buitenhof, 3 december.

„Er is geen enkele aanleiding om mild te worden, integendeel, je wordt steeds kwaaier. Het is maar goed dat je niet zo oud wordt als mens, anders zou je op een gegeven moment uit elkaar spatten van woede.”

Striptekenaar Peter Pontiac in Beeldverhaal, 3 december.