China maakt eind aan groot protest tegen landonteigening

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag met de arrestatie van tientallen dorpelingen een eind gemaakt aan een van de langst durende demonstraties tegen illegale landonteigeningen van de afgelopen decennia.

In het dorp Wukan, in de Zuidchinese provincie Guangdong, betoogden de 20.000 inwoners sinds medio september tegen de verkoop van hun landerijen aan projectontwikkelaars. Ook demonstreerden ze tegen wat zij beschouwden als illegale verkiezingen voor het dorpsbestuur.

Alle organisatoren van de dagelijkse demonstraties in het dorp aan de Zuid-Chinese Zee werden vrijdag aangehouden, nadat het dorp was omsingeld door eenheden van de politie en het leger. Zij worden ervan beschuldigd „illegale organisaties” te hebben gevormd en kunnen bestraft worden met gevangenisstraffen tot tien jaar.

Volgens het lokale tv-station, dat de omsingeling van het dorp rechtstreeks uitzond, zijn de gearresteerde dorpelingen „agitatoren” en worden ze gesteund door „anti-Chinese elementen”. De aangehouden dorpelingen wordt ook verweten contact te hebben gezocht met buitenlandse media, blijkt uit de berichtgeving van Guangdong TV. Onder andere in deze krant werd onder de kop ‘Rebels China’ (zaterdag 3 december) over de opstand in Wukan bericht.

Op de achtergrond van het ingrijpen van de autoriteiten speelt de leiderswisseling in het machtigste orgaan van de Communistische Partij, het kleine Politbureau, een belangrijke rol. De huidige partijsecretaris van de provincie Guangdong, Wang Yang, is een van de kandidaten voor het negen leden tellende Politbureau. Hij manifesteert zich als liberale hervormer, maar een maanden durende rebellie in zijn provincie kan hij zich in de race naar een van de topposities in China niet veroorloven.

De dorpsbewoners, rijsttelers, vissers en handelaren in textiel, hadden het dorpscomité afgezet, de voorzitter van het comité en de plaatselijke secretaris van de Communistische Partij uit Wukan verjaagd.