Britse minister van Financiën: euro is nu beter af

De Britse minister van Financiën George Osborne (rechts) met zijn Nederlandse ambtsgenoot Jan Kees de Jager, tijdens een bijeenkomst in Brussel op 30 november.
De Britse minister van Financiën George Osborne (rechts) met zijn Nederlandse ambtsgenoot Jan Kees de Jager, tijdens een bijeenkomst in Brussel op 30 november. Foto Reuters / Yves Herman

De eurolanden hebben hun munt tijdens de EU-top van de afgelopen twee dagen gesteund met het nieuwe verdrag, maar er moet nog altijd veel gebeuren voordat de euro weer stabiel is. Dat zei de Britse minister van Financiën George Osborne vandaag.

Gisteren kwam vanuit Brussel het bericht dat 23 van de 27 EU-landen, waaronder alle 17 eurolanden, akkoord gaan met een nieuw verdrag waarin afspraken worden vastgelegd over begrotingsdiscipline. Daarmee moet voorkomen worden dat een schuldencrisis zoals de huidige nog eens kan ontstaan. Drie landen (Zweden, Hongarije en Tsjechië) vragen eerst het nationale parlement om goedkeuring. Alleen Groot-Brittannië tekent sowieso niet.

Een goede beslissing van Cameron, zegt Osborne vandaag. Ondertekening was niet in het belang van hun land. “Dan hadden we hier de te maken gekregen met de Europese verdragen, het gerechtshof, de Europese Commissie; allemaal instellingen die onze nationale belangen zouden ondermijnen.”

Maar de euro is wel veiliger dan voor de top, zei Osborne tegenover BBC Radio. “Ze staan er nu beter voor, denk ik, omdat het monitoren van de nationale begrotingen noodzakelijk was - en dat is wat ze nu gaan doen. Het is noodzakelijk, maar niet automatisch voldoende om de euro er weer bovenop te krijgen.”

‘Cruciaal dat we de wereldeconomie bijbenen’

Osborne somde op wat er volgens hem nog meer dient te gebeuren:

“De huidige problemen moeten opgelost worden en daarvoor moeten er financiële middelen vrijgemaakt worden. Ten tweede is het cruciaal dat Europa als geheel beter gaat concurreren zodat we niet uit de wereldeconomie weggeprijst worden.”

VS: extreem bezorgd over Europa

De VS reageerden gisteravond een stuk ongeruster. Zij zijn “extreem bezorgd” en vrezen het uiteenvallen van de Europese Unie. Dat zei de Amerikaanse generaal Martin Dempsey tijdens een ontmoeting van de Atlantische raad, een denktank in Washington. De VS zijn bezorgd omdat ook zij blootgesteld worden aan de schuldencrisis in de eurozone, De handel tussen Europa en de VS zou onder druk komen te staan door het “verhoogde risico op burgerlijke onrust op het continent en de desintegratie van de Europese Unie”, aldus Dempsey.