binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij ontwerper Bart van Heesch.

None
foto: thijs wolzak

Huis Ontwerper Bart van Heesch (43) woont met zijn vrouw en 16-jarige zoon in een huurhuis aan het Sarphatipark in Amsterdam. Ze wonen er een jaar. „We hadden een koophuis in het centrum van Amsterdam, helemaal zelf opgeknapt. Ik heb het huis verkocht om te kunnen investeren in mijn ontwerpen. Als het niet had gehoeven, woonden we daar nog steeds. Maar ja, ik woon liever gelukkig in een huurhuis dan ongelukkig in een mooi huis.”

Interieur Zijn vrouw is interieurontwerpster, zij heeft iets meer haar stempel gedrukt op de inrichting. De objecten op het bureau en in de witte kast erachter zijn van haar. „Het zijn inspiratieobjecten, niet om concreet iets mee te doen.” De schilderijen in de hoek zijn borduursels die ze vond bij kringloopwinkels. „Als de stukjes volksvlijt gek genoeg zijn, neemt ze ze mee.”

De koperen fiets is van hem. Van Heesch presenteerde ’m bij de laatste designbeurs in Milaan. Er is ook een messing versie. „Niemand vindt het gek als een zakenman op een verroeste fiets rijdt, terwijl het wel raar is als hij in een klein autootje aankomt. Een fiets heeft geen status. We gaan er zo zorgeloos mee om. Als je in het straatbeeld kijkt, zie je allemaal wrakken. Deze fiets wordt mooier naarmate hij ouder wordt. Eerst mat, dan langzaam groen.”

Van Ikea Billy kast, wit zitelement, bed van zoon.

Bij brand meenemen De kat, Boer Piet geheten.

Bijzonder De fiets (4.000 euro), bel (50 euro) en slot (90 euro) zijn via zijn site te koop (vanheeschdesign.com), in Londen, bij Rossana Orlandi in Milaan en hij is in gesprek met de winkel van het MoMA. De fiets was tot 5 december ook te koop bij de Bijenkorf. „Er zijn er nul van verkocht. Voor zo’n designobject is een maand verkooptijd wat kort.”

    • Thijs Wolzak