AZ aan kop in Eredivisie, Heerenveen wint royaal

AZ heeft vanavond met een ruime 4-0 zege op De Graafschap het herfstkampioenschap veiliggesteld.

De Alkmaarders waren in eigen huis veel beter dan de bezoekers uit Doetinchem en liepen via Adam Maher, Simon Poulsen, een eigen doelpunt van Vito Wormgoor en Charlison Benschop uit naar de eindstand. Sc Heerenveen klopte Excelsior in Rotterdam met 5-0. Bas Dost maakte alle goals.

AZ was veel beter dan de bezoekers en combineerde regelmatig de verdediging van de Doetinchemmers kapot. Na ruim twintig minuten leidde zo’n combinatie naar de eerste goal. Poulsen vond op links Brett Holman, die op zijn beurt het overzicht behield en Maher vrij zag staan. Van de kop van het strafschopgebied schoot de jongeling keihard binnen via de onderkant van de lat.

Nog voor rust werd het ook 2-0. Nu vond Holman Poulsen die vanaf links op de goal afging. Door de benen van de doelman heen was de Deen succesvol. In het tweede bedrijf liep AZ nog uit naar 3-0. Wormgoor wilde een kopbal van Jozy Altidore wegwerken, maar passeerde daarbij zijn eigen doelman. Benschop maakte twaalf minuten voor tijd nog de vierde Alkmaarse treffer.

Ook Heerenveen kende een makkelijke avond, schrijftf persbureau Novum. De Friezen, vorige week nog ruim te sterk voor AZ, werden door Bas Dost aan de hand genomen. In de eerste helft maakte de spits al een loepzuivere hattrick en na rust ging hij vrolijk door. Via nog twee goals bracht hij zijn seizoenstotaal naar veertien treffers, waardoor hij met stip steeg op de topscoorderslijst, en Heerenveen naar 5-0.

AZ vergroot door de zege de voorsprong op FC Twente, dat eerder vandaag van NEC won, weer naar vijf punten. Heerenveen klimt over Feyenoord heen naar de vijfde positie. Voor De Graafschap en Excelsior verandert er weinig. De Doetinchemmers blijven zestiende met twaalf punten, Excelsior zeventiende met acht.

    • Hans Klis