Arabische Liga morgen bijeen vanwege aflopen ultimatum Syrië

Caption: Pro-reform Syrians take to the streets, waving old national flags, in the village of Kansafra in the Jabal al-Zawiya region of the northern province of Idlib on December 9, 2011. Syria appealed to the international community as well as Arab countries to help it find an "honourable exit" to the crisis it is facing, notably by stopping the flow of weapons into the country where according to UN claims, more than 4,000 people have been killed in a security force crackdown on dissent since mid-March. AFP PHOTO / RICARDO GARCIA VILANOVA
Caption: Pro-reform Syrians take to the streets, waving old national flags, in the village of Kansafra in the Jabal al-Zawiya region of the northern province of Idlib on December 9, 2011. Syria appealed to the international community as well as Arab countries to help it find an "honourable exit" to the crisis it is facing, notably by stopping the flow of weapons into the country where according to UN claims, more than 4,000 people have been killed in a security force crackdown on dissent since mid-March. AFP PHOTO / RICARDO GARCIA VILANOVA Anti-regeringsdemonstranten in de noordelijke Syrische stad Kansafra roepen op tot het vertrek van Assad, 9 december 2011. Foto AFP / Ricardo Garcia Vilanova

De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Arabische Liga zullen morgen opnieuw bijeenkomen in Kairo om de ontwikkelingen in Syrië te bespreken. Vorige week gaf de organisatie de Syrische president Bashar al-Assad een week om te reageren op een voorstel om international waarnemers het land binnen te laten.

In de Egyptische hoofdstad zullen de ministers hun reactie formuleren op de voorwaardelijke toezegging van Damascus om de waarnemers toe te laten, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de Liga.

De waarnemers van de Liga hebben als doel het dodelijke geweld van Syrische regeringstroepen tegen pro-democratiebetogers te beëindigen. Mocht Damascus het akkoord afwijzen, dan sluit de Liga een interventie van de Verenigde Naties niet uit. Op 4 december kwamen de 22 Arabische landen al wel details van economische en diplomatieke sancties tegen het Syrische regime overeen.

Gisteren spraken de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië hun bezorgdheid uit na aanwijzingen ontvangen te hebben dat de Syrische autoriteiten zich opmaken voor een grote aanval op de stad Homs. Gisteren kwamen er zeker 24 mensen om in Syrië als gevolg van regeringsgeweld. CNN berichtte dat vandaag ook weer minstens zestien slachtoffers vielen bij onlusten.

Door het aanhoudende geweld in Syrië lijkt het erop dat Assad zich niet zal houden aan het ultimatum en geen waarnemers zal toelaten. Midden-Oostenexpert Carolien Roelants van NRC Handelsblad liet afgelopen week al sceptisch te zijn. Roelants:

“Ik zou hier zeer sceptisch over zijn. Syrië zegt altijd dat ze open staan voor gesprekken en bereidt zijn voorstellen te tekenen. Maar als puntje bij paaltje komt gebeurt er niets. Dat hebben we ook bij eerdere ultimatums gezien. Daarom: eerst zien dan geloven.”

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de opstand in Syrië zeker vierduizend mensen omgekomen.

    • Hans Klis