achter het stuur

‘In mijn eerste auto heb ik nooit gereden’

Paul Beugels (1955), zanger en orkestleider van Pee Bee & The Night Train, rijdt in een Peugeot 307 SW.

Wat was uw eerste auto?

„Beetje vreemd, maar in mijn eerste auto heb ik nooit gereden. Dat was een Fiat 600 en na aankoop op een dubieus adres bleek hij een houten chassisbalk te hebben. Ik heb toen mijn verlies genomen en een Volkswagen Kever gekocht. Die had een oranje lampje dat vooral in de bochten oplichtte. Wist ik veel? De laatste bocht was in Breda na een rit uit Maastricht: olie op, auto op.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„Ik heb drie keer afgereden. De tweede keer had ik Valdispert genomen tegen de zenuwen. Maar dat was uitgewerkt toen het rij-examen enkele uren werd uitgesteld. Totale verwarring, met ik geloof twee ingrepen.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„Een Daihatsu Cuore. Wat een gedrocht, met van die te kleine wieltjes. Er lijken ook altijd verward kijkende mensen in te rijden.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Mannen zijn zowel de beste als de slechtste chauffeurs.”

Wat is het gekste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„Het inbouwen van een nieuwe motor in een Citroen 2CV 6. Toen ik klaar was, had hij nog maar één versnelling vooruit maar daarentegen vier versnellingen achteruit!”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Steeds meer: toch maar te laat komen. De stress die te hard rijden oplevert, maakt dat ik opgefokt aankom en dan ben ik er dus ook niet helemaal.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Te grote voorzichtigheid of onzekerheid van een bestuurder. Dat gesukkel voor je neus waarvan je niet weet waar het toe leidt.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…er alles aan doen om het openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zowel wat betreft prijs, verbindingsmogelijkheden als frequentie. Dan wordt het vanzelf aantrekkelijk om auto te rijden als het nodig is.”

    • Guus Peters