1 uur file = 1.000 euro

Goed nieuws, dat Rijk en regio’s ruim één miljard aan filebestrijding gaan investeren in slimme, organisatorische maatregelen. Een eenvoudige maatregel die de schadelijke accidentele (botsing-)files kan verminderen ontbreekt echter. Accidentele files hebben dit najaar tot een record aantal filemeldingen en filekosten geleid. Ook afgevallen lading en pech veroorzaken files. Zo zette een vrachtwagen met lekke band de A12 op 31 oktober voor uren vast doordat de chauffeur weigerde hem weg te laten slepen. Kop-staartbotsingen worden veelal door jakkeraars veroorzaakt. Dat wordt erger met 130 als maximumsnelheid! De auto’s achter de ‘dader’ kunnen uren kwijt zijn zonder vergoeding van die schade. De jakkeraar krijgt hooguit een boete voor te weinig afstand houden. Dat moet anders. Botsingen als gevolg van risicovol rijgedrag moeten tot hogere straffen leiden. Maak de strafmaat afhankelijk van de filelengte en-duur, bijvoorbeeld 1.000 euro per uur file. Als er ook voor pechgevallen vluchthavens naast de vluchtstrook komen, hoeven er minder rijstroken afgeblokt te worden, zoals bij die vrachtwagen op de A12. Díé chauffeur verdient alsnog een douw.

Mr. M.C. Kroon

Oud-projectleider Het Nieuwe Rijden, Leiden