Wie controleert de beveiligers?

Zembla: BeveiligersNed. 2, 21.20 - 22.00 uur

Burgers mogen elkaar beetpakken, in bedwang houden en tegen de grond drukken. De voorwaarde is echter, zo stelt het Openbaar Ministerie, dat een burger dit pas doet als hij de ander op een strafbaar feit betrapt. Onnodig geweld mag niet. Wapens evenmin. Juridisch heet dit een burgerarrest. Voor particuliere beveiligers - immers ook burgers – is dit dagelijkse praktijk.

Zembla, het onderzoeksprogramma van de VARA, verdiept zich in de wereld van de particuliere beveiliging. Een omvangrijke wereld: het aantal beveiligers is uitgegroeid tot zo’n 30.000, evenveel als er politieagenten op straat lopen. „Wat betekent dit voor onze veiligheid?”, vroeg Zembla zich af. „Wie controleert deze commerciële bedrijven? En waar ligt de grens van hun bevoegdheden?”

Vragen zonder antwoorden. Dat is immers het probleem: de overheid lijkt beveiligers te omarmen als collega’s, zonder dat daar een grondslag voor is. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil de samenwerking zelfs uitbreiden. Bijzonder is het project Samen Alert 24/7. Hierin zal de Twentse politie informatie uitwisselen met beveiligingsbedrijven: foto’s van verdachte huizen, auto’s en personen. De Politiebond is hier niet blij mee, vertelt bestuurder Jan Willem van der Pol. „Dat hoort thuis bij de politie, informatie moet afgeschermd zijn. Dat moet je niet delen met burgers.”

Steven de Jong

    • Steven de Jong