Wall Street heeft in drie jaar tijd vrijwel niets geleerd

De excuses van Jon Corzine zijn niet veel beter dan de uitdagende houding van Richard Fuld, de voormalige bestuursvoorzitter van de failliete zakenbank Lehman Brothers. De vroegere baas van het onlangs gesneefde hedge fund MF Global heeft gisteren tegen een commissie uit het Amerikaanse Congres gezegd dat hij het betreurt dat er geld en arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan door het bankroet van zijn firma. Maar zijn getuigenis staat ook bol van de twijfelachtige verklaringen die niet veel beter zijn dan het gebrek aan berouw van de ex-topman van Lehman Brothers.

Corzine, oud topman van Goldman Sachs, voormalig senator en gouverneur van de staat New Jersey, liet alle behoedzaamheid varen door te berusten in een ondervraging door zijn voormalige collega's. Hoewel Corzine zich voorzichtig uitdrukte, zouden zijn uitspraken in een rechtszaak tegen hem gebruikt kunnen worden. Maar ook nu roepen ze zorgwekkende vragen op.

Om te beginnen zei hij dat zijn ontslag hem heeft beroofd van waardevolle informatie. Daarbij zou het gaan om bedrijfsgegevens die hadden kunnen onthullen wat er is gebeurd met de 1,2 miljard dollar van klanten die is verdwenen.

Corzine betoogde tevens dat hij geen accountant is en slechts beperkte kennis had over de manier waarop transacties werden vereffend. In technische zin kan dat waar zijn, maar als handelaar was hij zich vrijwel zeker bewust van de voordelen – en de risico's – van het buiten de balans houden van overeenkomsten met betrekking tot het terugkopen van staatsobligaties. Bovendien is hij als topman persoonlijk verantwoordelijk voor de boeken van zijn firma.

Zijn uitspraken over de leenactiviteiten van MF Global zijn al net zo wollig. Corzine beweerde dat hij de schulden van zijn firma heeft teruggebracht van ruim 37 dollar naar ongeveer 30 dollar per dollar aan kapitaal. Maar het kortwieken van de schuldpositie helpt niet veel in het geval van riskante beleggingen als die in Ierse en Portugese staatsobligaties. En hoewel de commissarissen zijn beslissingen hebben goedgekeurd, heeft Corzine in zijn verklaring niets gezegd over berichten in de media dat hij ze onder druk zou hebben gezet om zijn zin te krijgen.

Drie jaar geleden meldde Richard Fuld zich kort na het faillissement van Lehman Brothers in een opstandig humeur bij het Congres. Hij gaf de schuld aan speculanten, geruchtenmachines, de media en de mondiale financiële crisis. Hij klaagde dat de Federal Reserve en het Congres andere banken hadden geholpen, maar de zijne hadden laten vallen. Maar hij voelde zich wel “verschrikkelijk” over wat er was gebeurd.

Corzine zei dat het hem speet dat anderen met de gevolgen van het failliet van MF Global zijn opgezadeld. Maar uiteindelijk wentelde ook hij het grootste deel van de schuld af op derden. Op Wall Street gaat berouw nog steeds niet gepaard met verantwoordelijkheidszin.

Reynolds Holding

Vertaling Menno Grootveld

    • Reynolds Holding