VS ‘extreem bezorgd’ over toekomst euro

De Verenigde Staten zijn “extreem bezorgd” over de toekomst van de euro. Zij vrezen het uiteenvallen van de Europese Unie.

Dat zei de Amerikaanse generaal Martin Dempsey tijdens een ontmoeting van de Atlantische raad, een denktank in Washington. De VS zijn bezorgd omdat ook zij blootgesteld worden aan de schuldencrisis in de eurozone, meldt persbureau AFP. De handel tussen Europa en de VS zou onder druk komen te staan door het verhoogde “risico op burgerlijke onrust op het continent en de desintegratie van de Europese Unie”, aldus Dempsey.

Afgelopen nacht sloten de landen van de Unie een akkoord om een nieuw verdrag op te stellen om de kwakkelende eurozone te redden. Alleen Groot-Brittannië weigert mee te werken. Voor de eurolanden is de euro zoveel waard dat een unanieme EU ervoor opgeofferd wordt. Hierdoor raakt niet-euroland Groot-Brittannië verder geïsoleerd in Europa.

Ook Italië had vannacht liever een gemeenschappelijk akkoord gehad, dat zei premier Mario Monti na de top in Brussel. Hij liet ook weten de “uitsluiting” van Groot-Brittannië te “betreuren”. Monti:

“Groot-Brittannië heeft zichzelf buitengesloten en dit zal resulteren in een verlies aan invloed in het proces van Europese besluitvorming. Het is niet duidelijk hoe de rol van Groot-Brittannië daarin zal veranderen, maar deze isolatie zal invloed hebben op de invloed die het land binnen de EU kan uitoefenen.”

In Wenen reageerde de Turkse president Abdullah Gül op de schuldencrisis in Europa. Volgens hem is ‘nalatigheid’ van de EU daarvan de oorzaak, meldt persbureau AP. Een aantal EU-lidstaten hebben zich al eerder uitgesproken tegen de pogingen van Turkije om zich aan te sluiten bij de Unie. Gül gebruikte zijn toespraak om de relatief gezonde economie van Turkije af te zetten tegen de financiële problemen die landen in de eurozone kwellen.

    • Hans Klis