VS en Saoedi-Arabië vrezen nieuw bloedbad in Syrië

Een dode demonstrant op straat in Homs, 8 december 2011. Foto AP / Ugarit News

De Verenigde Staten hebben “grote bezorgdheid” uitgesproken over een mogelijke grote aanval door Syrische regeringstroepen op de stad Homs die aanstaande is.

De VS baseren zich op informatie van de Syrische oppositie, meldt persbureau AFP. Ook een Saoedische prins heeft laten weten dat zijn land niet afzijdig zal blijven als het regime van president Bashar al-Assad besluit tot het aanrichten van een nieuw “bloedbad” in Homs. Zowel de VS als Saoedi-Arabië laten weten Assad verantwoordelijk te zullen houden voor de slachtoffers die daarbij vallen, meldt persbureau Reuters. Ook Turkije, voorheen een hechte handelspartner van Syrië, waarschuwt Assad dat het zich zal verdedigen mocht de binnenlandse crisis uitmonden in een regionale crisis.

Volgens de Verenigde Naties zijn bij de sinds al negen maanden durende demonstraties tegen Assad zeker vierduizend mensen omgekomen zijn. De president ontkende deze week in een interview met ABC ooit de opdracht gegeven te hebben tot het doden van burgers om de opstand tegen zijn regime te onderdrukken.

De ‘aarde schudde’ in Homs

Deze week werd duidelijk dat Syrië zich niet houdt aan het vorige week gesloten akkoord met de Arabische Liga. Het regime trok zijn troepen niet uit diverse steden terug en het dodelijk geweld tegen pro-democratiebetogers ging gewoon door.

Vandaag kwamen in het hele land zeker 24 mensen, waaronder kinderen, om het leven bij botsingen tussen Syrische veiligheidsdiensten en demonstranten. Het ergste geweld zou in Homs plaatsgevonden hebben. Een ooggetuige liet persbureau AP telefonisch weten dat “de aarde schudde” door explosies en dat geweervuur te horen was. Ook zouden gepantserde wagens door de stad rijden die willekeurig het vuur openden op voorbijgangers.

    • Hans Klis