Volg Al Shabaab nu ook op Twitter

De militanten van de terreurorganisatie Al Shabaab lijken steeds professioneler te worden sinds de komst van Britse aanhangers. Om de hearts of minds te winnen van Somaliërs delen zij tegenwoordig voedsel uit en sinds gisteren heeft de persafdeling van de organisatie ook een Twitter-account.

Caption: Al Shabaab's spokesman Sheikh Ali Mohamud Rage (L) and a foreign al-Qaeda official Abu Abdalla al Muhaajir (R) speak to the media as they distribute food rations from al-Qaeda for the first time at the Ala-yasir Internally Displaced People (IDP) camp for al Shabaab militias, in Lower Shabelle, 50 km (31 miles) south of Somalia's capital Mogadishu, October 13, 2011. Somalia's insurgents al Shabaab and al-Qaeda distributed food to starving internally displaced people in one of the largest IDPs camps administered by al Shabaab in K50, Lower Shabelle region. REUTERS/Feisal Omar (SOMALIA - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST) Sheikh Ali Mohamud Rage, een woordvoerder van Al Shabaab, geeft een persconferentie in een vluchtelingenkamp in Somalië na het uitdelen van voedsel. Foto Reuters / Feisal Omar

De militanten van de terreurorganisatie Al Shabaab lijken steeds professioneler te worden sinds de komst van Britse aanhangers. Om de hearts and minds te winnen van Somaliërs delen zij tegenwoordig voedsel uit en sinds gisteren heeft de persafdeling van de organisatie een Twitter-account.

De allereerste tweet was een koranvers, schrijft Foreign Policy.

Twitter avatar HSMPress HSM Press بسم الله الرحمن الرحيم

“in naam van God, de meest genadige, de meest barmhartige”.

Het account @HSMPress, wat een afkorting is van de langere naam van Al Shabaab ‘Harakat al-Shabab al-Mujahideen’, maakt onderdeel uit van de propaganda-oorlog bij het conflict in Somalië.

Twitter avatar HSMPress HSM Press 7 Uganda-trained TFG soldiers surrender themselves to Mujahidin in #Mogadishu. They are welcomed after proclaiming repentance from apostasy

Het gebruik van Twitter in conflicten lijkt steeds gebruikelijker te worden. Zo vond er in september nog een twitterfittie plaats tussen de NAVO en de Talibaan.

Volgens Wired probeert Al-Shabaab zich met het gebruik van social media te ‘rebranden‘, oftewel een nieuw imago aan te meten. Zo zijn de meeste leden van de beweging niet meer zo jong, terwijl Al Shabaab juist jeugd betekent. Dus veranderde de terreurorganisatie afgelopen week haar naam daarom naar ‘Imaarah Islamiyah’, de ‘Islamitische autoriteit’.

Het account van Al Shabaab/ Imaarah Islamiyah is nog niet onafhankelijk geverifieerd, maar het lijkt er tot nu toe op dat het een officiële Al Shabaab bron is. De militante twitteraars zijn het in ieder geval niet eens met de term ‘rebranding’, al lijkt de stap naar social media-platformen zeker een nieuwe richting voor de terreurorganisatie.

Twitter avatar HSMPress HSM Press FWIW, all reports of #AlShabaab re-branding are false! Suggestion from Somali scholars was perhaps misconstrued as an official HSM statement
    • Hans Klis