Vleesgeheimpjes

Die ouwe heeft het eindelijk begrepen. Mocht ook wel na zo’n vijfhonderd jaar. Baardmans bracht dit jaar louter cadeaus die iets met eten te maken hadden. Het enige cadeau dat geen kookboek of chocoladeletter is, is een gedroogde zaaddoos van een tropische boom. Maar mijn eerste gedachte bij het uitpakken was ‘daar kun je leuk een amuse op serveren’, dus die telt ook.

De soepjurk had z’n best gedaan om naast De Smaakbijbel en De Belgische keuken een aantal obscure titels te verzamelen. Zo vond de man met de mijter een werkje met de inspirerende titel: Kunst van de Maal-Tijd: Windgedroogd hart en andere lijfkost voor hongerige zielen. Ook was daar The Last Waltz: de beste konijnenrecepten. Een boek dat volgens de flaptekst de twee definiërende aspecten van het konijn – aaibaarheid en eetbaarheid – samenbrengt.

Noemenswaardig is ook het WECK-Inmaakboek uit 1983, alleen al om de verschrikkelijke opmaak en dito fotografie. Het boek lijkt wel een bruin café. Maar mijn absolute favoriet is het Duitse Fleisch – Geheimnisse. Een gouden boekje, met dagboekkettinkje om het te ‘sluiten’, uitgegeven door het ‘Verlags- und Wirtschaftsgesellschaft der Elektrizitätzwerke mbH. – VWEW’ in 1969. Een hebbedingetje met negen hoofdstukken vol vleesrecepten, van ‘Fleischsuppen’ tot ‘Gebackene Gerichte aus dem Fettopf’. Waar haal je het vandaan? Ik denk dat hij het nog had liggen.

Anders dan u zou verwachten op basis van deze cadeautips, geen recept voor windgedroogd hart of orgaanvlees. Omdat u uiteraard massaal de Turducken van vorige week voor Kerst gaat bereiden, deze week het recept voor Amerikaanse coleslaw. Hoort erbij.

Voor vier personen, als bijgerecht:

een halve Chinese kool

een halve winterpeen

anderhalve stengel bleekselderij

25 ml wittewijnazijn

een tube Zaanse mayonaise

anderhalve el geraspte mierikswortel

2 tl fijne kristalsuiker

worcestershiresauce

Puristen gaan nu roepen dat coleslaw met witte- of spitskool gemaakt hoort te worden. Maar het fijne aan groene, of in dit geval Chinese, kool vind ik dat je de bladen verschillende structuren hebben van boven en onder.

Snij de kool overdwars in hele dunne reepjes. Doe ze in een kom met bijna alle azijn (hou ongeveer een theelepeltje over). Kneed de azijn heel voorzichtig een beetje in de fijngesneden kool. De kool gaart hierdoor een heel klein beetje, waardoor net het scherpe randje eraf is.

Snij de wortel met een kaasschaaf in plakken en snij daar dunne reepjes van. Schil de bleekselderij en snij die in flinterdunne halve maantjes. Meng beide door de kool.

Doe in een bakje het liefst de hele tube, maar minimaal 120 milliliter, mayonaise (mijn tube was 170 in totaal). Meng daar doorheen die overgebleven theelepel azijn, de mierikswortel, de suiker en ongeveer tien druppels Worcestershiresauce. Meng de dressing door de kool.

Dit is een simpele basis-coleslaw. Uitbreiden kan met een halve rode appel (uiteraard ook in dunne reepjes) of twee handjes gewelde rozijnen.

Joël Broekaert

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Joël Broekaert