‘Vijftig procent kans op Iers referendum over EU-akkoord’

Nu 23 regeringsleiders een akkoord hebben bereikt over een eigen verdrag dat begrotingsdiscipline moet afdwingen, volgt de volgende stap: elk land moet het akkoord op nationaal niveau goedkeuren. Ierland anticipeert daar nu al op: de kans op een referendum is ‘fifty-fifty‘.

Nu 23 regeringsleiders een akkoord hebben bereikt over een nieuw verdrag dat begrotingsdiscipline moet afdwingen, volgt de volgende stap: dat elk land het akkoord op nationaal niveau goedkeurt. Ierland anticipeert daar nu al op: de kans op een referendum is ‘fifty-fifty‘.

Vanmorgen brachten de leiders van zeventien eurolanden en zes andere EU-landen naar buiten dat ze tot een overeenstemming waren gekomen in Brussel: er komt een verdrag over een strengere begrotingsdiscipline. Dat moet (vooral op de middellange termijn) zorgen voor meer financiële stabiliteit in de EU en een nieuwe escalatie van staatsschulden voorkomen. De landen hopen dat het akkoord genoeg daadkracht uitstraalt om de financiële markten ook op korte termijn te bedaren. De bedoeling is dat de 23 landen in maart 2012 de details van het akkoord hebben uitgewerkt.

Bij het bekendmaken van het akkoord waren er ook tegenvallende onderhandelingsresultaten te melden: Groot-Brittannië doet niet mee, Hongarije, Zweden en Tsjechië denken er nog over na.

‘Kans op referendum fifty-fifty’

“We gaan in de komende weken de details van het akkoord bestuderen, maar op dit moment schat ik de kans op een Iers referendum over het akkoord op 50 procent”, zei Lucinda Creighton, de Ierse minister van Europese Zaken vanuit Brussel tegen persbureau Reuters.

De weigering van Cameron om namens Groot-Brittannië voor het akkoord te tekenen is erg relevant voor Ierland omdat de twee belangrijke handelspartners zijn. Creighton zei verder van de Europese Centrale Bank te verwachten dat die in de komende weken daadkrachtig handelt met het opkopen van staatsobligaties. “Om de euro stabiel te houden, moeten ze pro-actief blijven.”

Nederland: kabinet afhankelijk van tegenstribbelende PvdA

Ook in Nederland is het nog maar de vraag of het akkoord geratificeerd wordt: het kabinet is afhankelijk van de steun van de PvdA omdat gedoogpartner PVV zich sowieso tegen meer macht voor Europa verzet. Maar de afgelopen weken stelde de partij van Cohen zich stug op: gisteren zei Cohen nog dat hij nieuwe verkiezingen wil als er meer macht naar Brussel gaat.

De crux lijkt te zijn of het EU-akkoord zo gedefinieerd kan worden: Merkel en Sarkozy lieten na de bekendmaking weten dat het ‘goed is dat Brussel meer macht krijgt’ - terwijl Rutte het akkoord prees, maar benadrukte dat er juist geen sprake is van machtsoverdracht.

    • Peter Zantingh