Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Vier vragen over het akkoord dat de euro moe(s)t redden

Sarkozy en Merkel gisteravond in de wandelgangen van de EU-top in Brussel. Foto Reuters / Guido Bergmann

Zeventien eurolanden en zes andere EU-landen besloten vannacht een eigen verdrag over een strengere begrotingsdiscipline te sluiten. Groot-Brittannië en Hongarije doen niet mee. Hoe uniek is dat, en is dit akkoord nu de definitieve oplossing van de eurocrisis?

De EU-top in Brussel, die gisteravond begon en ook vandaag nog verder gaat, wordt wederom gezien als cruciaal voor het redden van de euro. Maar is een permanente oplossing nu bereikt of dichtbij? Vier vragen en antwoorden aan onze economieredacteur Egbert Kalse en onze buitenlandredacteur Mark Beunderman.

Is met dit akkoord de rust in de eurozone hersteld?

Kalse: “Het verdrag is naar verwachting pas in maart rond, dus dit akkoord is echt iets voor de middellange termijn. Het probleem is dat we niet weten of dit akkoord op de korte termijn de rust op de financiële markten kan herstellen. Daar gaat het om.”

Wat moet er dan gebeuren om de rust te herstellen?

Kalse: “Vandaag vergaderen de regeringsleiders verder over de technische details van het akkoord en ook over andere zaken als de slagkracht van het Europees noodfonds. Dat probleem is nog niet getackeld. Het noodfonds is op dit moment nog niet voldoende op sterkte om landen als Italië te kunnen redden, hoewel wel besloten is dat het permanente Europese noodfonds niet in 2013, maar al in juli volgend jaar wordt geïntroduceerd.”

Hoe baanbrekend zijn de afspraken over de begrotingsdiscipline? En is het uniek dat een land als Groot-Brittannië niet meedoet?

Beunderman: “Het akkoord luidt een belangrijke nieuwe fase in op een heel belangrijk terrein. In dat kader is het opmerkelijk dat een van de grootste Europese landen, Groot-Brittannië, niet meedoet. De reden daarvan is dat Cameron eiste dat de lidstaten weer een veto krijgen op het gebied van zaken als financiële wetgeving. Daarmee zou bestaande wetgeving weer worden gewijzigd, wat voor de rest van de EU-landen geen optie was. De opstelling van Cameron laat zien dat Groot-Brittannië momenteel minder Europa wil.”

Hoe zijn de eerste reacties op de markten?
De Europese beurzen reageerden vanochtend bepaald niet euforisch op de afspraken over de begrotingsdiscipline. De AEX opende 0,8 procent lager en ook de andere Europese beurzen openden met verlies. Rond tien uur stonden de aandelenmarkten echter wel licht in de plus. De rentes op Italiaanse en Spaanse staatsobligaties stegen vanochtend bij opening van de markt. Vanuit de Nederlandse politiek kwamen vernietigende reacties van oppositiepartijen D66 en PvdA. Vooral de reactie van de PvdA is van groot belang, omdat het het kabinet-Rutte voor zijn Europabeleid in de Tweede Kamer afhankelijk is van de steun van de sociaal-democraten.