Vaste boekenprijs blijft voorlopig onaangetast

De Tweede Kamer blijft zich scharen achter de Wet op de vaste boekenprijs, hoewel de twijfels over het functioneren van de regeling toenemen. Dat bleek gisteren bij het debat over de brief die staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) vorige maand over de boekenprijs stuurde.

Vooral VVD-Kamerlid Bart de Liefde toonde zich kritisch. Hij stelde onder meer voor om vertaalde boeken en wetenschappelijke uit de wet te lichten, maar hij vond geen gehoor bij coalitiepartner CDA en het kabinet. Zijlstra vindt het wegens de economische crisis – die de boekensector hard treft – niet het juiste moment om de vaste boekenprijs te schrappen.

De vaste boekenprijs, bij wet vastgelegd in 2004, is bedoeld om een breed aanbod aan boeken en een groot netwerk aan boekwinkels te garanderen. Door de opkomst van digitale boekwinkels en de introductie van het e-book verandert de markt snel. Dat erkent ook Ari Doeser, de directeur van de Nederlandse Boekverkopersbond. Hij is blij dat de vaste prijs ‘op korte termijn ongeschonden’ uit het debat is gekomen. „De branche zal de komende jaren moeten aantonen dat de vaste prijs goed werkt. We gaan onderzoeken hoe breed het aanbod van boeken in de winkels werkelijk is.”

Dinsdag wordt over de voorstellen gestemd. Naar verwachting wordt de vaste evaluatietermijn (vijf jaar) van de wet verkort; de partijen gaan daar de komende dagen over praten. De Kamer is akkoord met het voornemen van het kabinet om het e-book buiten de vaste prijs te houden.