Van Marwijk tekent bij tot 2016

Bert van Marwijk heeft zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal verlengd tot en met het EK van 2016 in Frankrijk. Voor het komende EK in Polen en Oekraïne zal hij de technische staf van Oranje aanvullen met René Eijkelkamp als speciale spitsentrainer.

Vorige maand spraken Van Marwijk en voetbalbond KNVB al de intentie uit met elkaar verder te gaan. De bondscoach kan tussentijds onder de overeenkomst uit als zich een „bijzondere club” voor hem meldt. „Maar ik heb er een goed gevoel over om langer te blijven”, zei Van Marwijk gisteren voor de NOS-camera’s.

Als de nu 59-jarige bondscoach zijn contract uitdient, wordt hij de langstzittende bondscoach sinds Bob Glendenning. De in 1940 overleden Engelsman was bondscoach van Nederland tussen 1925 en 1940. Van Marwijk – eerder clubcoach bij Fortuna Sittard, Feyenoord en Borussia Dortmund – is na het EK van 2008 Marco van Basten opgevolgd bij Oranje. Met een ambtsperiode van acht jaar zou de voormalige speler van onder meer Go Ahead Eagles, AZ en MVV de tot Fransman genaturaliseerde Elek Schartz overtreffen. Die was bondscoach van 1957 tot 1964.

Onder leiding van Van Marwijk speelde het Nederlands elftal tot nu toe 45 interlands. Zijn score is hoog: 31 overwinningen, tien gelijke spelen en vier nederlagen, waaronder onlangs de uitduels tegen Zweden (3-2) en Duitsland (3-0). Net als de supervisors Rinus Michels (1974) en Ernst Happel (1978) werd hij met Oranje tweede een WK (2010).

Voor het komende EK in Polen en Oekraïne – waar Oranje in de poule stuit op Denemarken, Duitsland en Portugal – denkt Van Marwijk zijn begeleidingsteam sterker te maken met de komst van Eijkelkamp. De voormalige spits van onder meer Go Ahead Eagles, PSV en Schalke is aangesteld om de centrale aanvallers van het Nederlands elftal beter te laten functioneren. Bij het WK in Zuid-Afrika had spits Robin van Persie moeite zijn gebruikelijk topniveau te halen.

Naast de contractverlenging van Van Marwijk en de aanstelling van Eijkelkamp maakte de KNVB bekend dat Oranje tot het EK nog vijf oefenwedstrijden speelt tegen Engeland, Bayern München, Bulgarije, Slowakije en Noord-Ierland.