Van Marwijk blijft tot en met EK 2016 bondscoach

Na maandenlange onderhandelingen is er nu eindelijk duidelijkheid.

Bert van Marwijk blijft definitief tot en met het EK van 2016 bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige trainer zette gisteren zijn handtekening onder een langere verbintenis. Van Marwijk deed dat op de eindejaarsbijeenkomst van voetbalbond KNVB. Van Marwijk trad in 2008 aan nadat Marco van Basten als bondscoach was opgestapt. Onder Van Marwijk bereikte Oranje vorig jaar de WK-finale, waarin het verloor van Spanje. De huidige overeenkomst liep af na het EK van komende zomer in Polen en Oekraïne. De KNVB liet de bondscoach enkele maanden geleden al weten graag te willen verlengen. Deze week werd het akkoord bereikt.

„Het heeft inderdaad wat langer geduurd dan verwacht, maar dat had vooral te maken met het feit dat we ons eerst wilden concentreren op de kwalificatie voor het EK”, aldus Van Marwijk op de website van spelersmakelaarsbureau Sport-Promotion. „Ik heb het prima naar mijn zin bij het Nederlands elftal, dat was ook de basis van deze contractverlenging.”

Er is bewust voor een lange contractverlenging gekozen. „De KNVB en ik zijn het eens dat continuïteit en rust rondom Oranje het beste zijn. Vandaar ook de keuze om voor vier jaar te verlengen.” Alleen indien zich tussentijds een grote club meldt waar Van Marwijk geen nee tegen kan zeggen, zou het contract voortijdig kunnen worden beëindigd. (NRC)