Uitgelicht

Film

Dr. Dolittle (Betty Thomas, 1998, VS). Remake van muzikale superflop uit 1967, met Eddie Murphy in Rex Harrisons rol van dokter die dieren kan verstaan. Vertier met voornamelijk door de computer gegenereerde beelden van babbelende beesten en de bekkentrekkerij van Murphy. RTL5, 20.30-22.10u.

Coming to America (John Landis, 1988, VS). Eddie Murphy speelt hoofdrol en, onherkenbaar, vier bijrollen in routineuze komedie over Afrikaanse kroonprins die, incognito tussen de armen van New York, een vrouw zoekt. Versleten sprookjesclichés. Ook met Arsenio Hall. SBS6, 20.30-22.50u.

John Q (Nick Cassavetes, 2002, VS). Aanklacht tegen de afgekalfde Amerikaanse gezondheidszorg wil uiteindelijk vooral een stervehikel zijn, met al het verlies aan nuances van dien. Fabrieksarbeider Denzel Washington gijzelt hartchirurg om harttransplantatie voor zijn onderverzekerde zoontje af te dwingen. En groeit uit tot volksheld. Ook met Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Ray Liotta. RTL8, 20.30-22.45u.

Blind (Tamar van den Dop, 2007, Nederland/België/Bulgarije). Door pers en publiek lauw ontvangen speelfilmdebuut van Van den Dop is een eenduidig sprookje. Halina Reijn vindt zichzelf zo lelijk dat zij zich nauwelijks durft te vertonen. Ze leest voor aan een blinde jongen in een donker landhuis met een steile moeder. En ze worden verliefd. Maar zo eindigt het sprookje niet. Eén, 23.30-01.05u.

The Year My Parents Went on Vacation (Cao Hamburger, 2006, Brazilië). Festivallieveling biedt een al te milde blik op een stukje wereldgeschiedenis, door de ogen van een kind. Brazilië, 1970. Het jaar waarin het Braziliaanse voetbalelftal wereldkampioen werd, maar ook het jaar waarin de ouders van de twaalfjarige Mauro hem halsoverkop bij zijn grootvader op de drempel dumpen als zij op de vlucht moeten voor de militaire junta. Plotseling bevindt Mauro zich in een andere wereld: Bom Retiro, de joodse wijk van São Paulo. Ned.2, 00.10-01.45u.

The Lake House (Alejandro Agresti, 2006, VS). In überromantisch sprookje overwinnen Keanu Reeves en Sandra Bullock (die eerder in Speed voor elkaar vielen) de wetten van tijd en ruimte en worden verliefd, hoewel het voor de een pas 2004 is en voor de ander al 2006. Amerikaans debuut van de Argentijns-Nederlandse regisseur Agresti. BBC 1, 00.30-02.05u.

Informatief

Man over woord. Serie over taal. Op basis van oude beschrijvingen, gedichten en andere documenten is een dialoog geconstrueerd zoals die 500, 1.000 en 1.500 jaar geleden geklonken zou hebben. Het resultaat wordt gezongen door Pieter Embrechts en Reinhilde Decleir op muziek van Spinvis. Verder: waarom kraaien hanen in het Nederlands kukeleku en in het Frans cocorico, en andere eigenaardigheden van de onomatopee.Canvas, 20.40-21.10u.

De waan van de dag. Programma over journalistiek en media, live vanuit Dudoks raadhuis in Hilversum. Clairy Polak praat met Benedicte Ficq, advocaat; Reinier van Zutphen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak; Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Journaal; Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van de Telegraaf, over het al of niet toelaten van camera’s bij rechtzittingen. Ned.2, 20.50-21.20u.

Herr Pilipenko und sein U-Boot. Midden in de Oekraïense steppe heeft de nu 63-jarige Vladimir Pilipenko, vroeger kraanmachinist in een kolchoz, dertig jaar lang aan zijn eigen onderzeeboot gewerkt. De enige vakliteratuur waarover hij kon beschikken: een artikel in tijdschrift De Onderwatersporter uit 1970. In deze Duitse film uit 2006 leren we Pilipenko kennen als een dromer, maar ook als een geniale technicus. Arte, 22.30-00.00u.

Drama

Met donker thuis. Drama uit de serie One Night Stand, naar een scenario van Jaap Peter Enderlé, therapeut bij Defensie. De film gaat over een soldaat genaamd Johnny. Hij komt als kistdrager vijf dagen terug uit Afghanistan om de gesneuvelde Diederick thuis te brengen. Diederick is door een onbenullig toeval neergeschoten en in Johnny’s armen gestorven. Dennis kan thuis in Amsterdam-Noord bij familie en vriendin zijn schuldgevoel niet delen. Daarom gaat hij naar de familie van Diederick.Ned.2, 23.15-00.10u.

Radio

OBA Live. Praatprogramma over cultuur, politiek, wetenschap en moraal vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Theodor Holman praat met NRC-redacteur Elsbeth Etty over De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen, de door haar samengestelde bundel met de mooiste sensuele verhalen vanaf 1900. Verder Max Pam met zijn rubriek Ketter en Geest en Martin Sommer en Karin Spaink over de actuele politiek.Radio 5, 19.00-20.00u.