Uitgelicht

None

Film

Dr. Dolittle (Betty Thomas, 1998, VS). Remake van muzikale superflop uit 1967, met Eddie Murphy in Rex Harrisons rol van dokter die dieren kan verstaan. Vertier met voornamelijk door de computer gegenereerde beelden van babbelende beesten en de bekkentrekkerij van Murphy.RTL5, 20.30-22.10u.

Coming to America (John Landis, 1988, VS). Eddie Murphy speelt hoofdrol en, onherkenbaar, vier bijrollen in routineuze komedie over Afrikaanse kroonprins die, incognito tussen de armen van New York, een vrouw zoekt. SBS6, 20.30-22.50u.

John Q (Nick Cassavetes, 2002, VS). Aanklacht tegen de afgekalfde Amerikaanse gezondsheidszorg wil uiteindelijk vooral stervehikel zijn. Fabrieksarbeider Denzel Washington gijzelt hartchirurg om harttransplantatie voor zijn onderverzekerde zoontje af te dwingen. En groeit uit tot volksheld. RTL8, 20.30-22.45u.

Blind (Tamar van den Dop, 2007, Nederland/België/Bulgarije). Door pers en publiek lauw ontvangen speelfilmdebuut van Van den Dop is een eenduidig sprookje. Halina Reijn vindt zichzelf zo lelijk dat zij zich nauwelijks durft te vertonen. Ze leest voor aan een blinde jongen in een donker landhuis met een starre moeder. En ze worden verliefd. Maar zo eindigt het sprookje niet.Eén, 23.30-01.05u.

The Year My Parents Went on Vacation (Cao Hamburger, 2006, Brazilië). Al te milde blik op stukje wereldgeschiedenis door de ogen van een Braziliaans kind in het jaar dat zijn land wereldkampioen voetbal werd, maar ook het jaar waarin de ouders van Mauro (12) hem halsoverkop bij zijn grootvader op de drempel dumpen als zij op de vlucht moeten voor de junta. Plotseling bevindt Mauro zich in een andere wereld: Bom Retiro, de joodse wijk van Sáo Paulo.Ned.2, 00.10-01.45u.

The Lake House (Alejandro Agresti, 2006, VS). In überromantisch sprookje overwinnen Keanu Reeves en Sandra Bullock de wetten van tijd en ruimte en worden verliefd, hoewel het voor de een pas 2004 is en voor de ander al 2006. Amerikaans debuut van de Argentijns-Nederlandse regisseur Agresti. BBC 1, 00.30-02.05u.

Informatief

Man over woord. Serie over taal. Pieter Embrechts vroeg een taalhistoricus om met behulp van oude beschrijvingen van onze taal, gedichten en andere documenten een dialoog te reconstrueren zoals die 500, 1000 en 1500 jaar geleden geklonken zou hebben. Het resultaat wordt vertolkt door Embrechts en Reinhilde Decleir, op muziek van Spinvis. Verder: elke taal heeft woorden die klanken nabootsen, maar hoe kan het dat die woorden in elke taal anders zijn. Waarom kraaien hanen in het Nederlands kukeleku en in het Frans cocorico en waarom loeit een sirene van een ambulance in Japan anders dan hier? Canvas, 20.40-21.10u.

De waan van de dag. Programma over journalistiek en media, live vanuit Dudoks Raadhuis in Hilversum. Clairy Polak praat met gasten over de afwegingen die journalisten maken, de totstandkoming van nieuws en hypes. Ned.2, 20.50-21.20u.

Herr Pilipenko und sein U-Boot. Midden in de Oekraïense steppe heeft de nu 63-jarige Vladimir Pilipenko, vroeger kraanmachinist op een kolchoz, dertig jaar lang aan zijn eigen onderzeeboot gewerkt. De enige vakliteratuur waarover hij kon beschikken: een artikel in tijdschrift De Onderwatersporter uit 1970. In deze Duitse documentaire uit 2006 leren we Pilipenko kennen als een dromer, maar ook als een geniale knutselaar.Arte, 22.30-00.00u.

Drama

Met donker thuis. Film uit de serie One Night Stands naar een scenario van Jaap Peter Enderlé, therapeut bij Defensie. De soldaat Johnny komt komt als kistdrager vijf dagen terug uit Afghanistan om de gesneuvelde Diederick thuis te brengen. Diederick is door een onbenullig toeval neergeschoten en in Johnny’s armen gestorven. Dennis kan thuis in Amsterdam Noord bij familie en vriendin zijn schuldgevoel niet delen. Daarom gaat hij naar de familie van Diederick. Ned.2, 23.15-00.10u.

Radio

OBA Live. Praatprogramma over cultuur, politiek, wetenschap en moraal, live vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Theodor Holman praat met NRC-redacteur Elsbeth Etty over De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen, de door haar samengestelde bundel met de mooiste sensuele verhalen vanaf 1900. Verder Max Pam met zijn rubriek ‘Ketter en Geest’ en Martin Sommer en Karin Spaink spreken over de politieke actualiteit. Radio 5, 19.00-20.00u.