Toch klopt er iets niet

Onderzoek gokautoriteit naar de monsterscore bij Dinamo toont niets verdachts.

Ajax vraagt de Europese voetbalbond om opheldering.

Lyon' Mouhamadou Dabo (R) celebrates after Lyon defeated Dinamo Zagreb in their Champions League Group D soccer match at Maksimir stadium in Zagreb December 7, 2011. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: SPORT SOCCER)
Lyon' Mouhamadou Dabo (R) celebrates after Lyon defeated Dinamo Zagreb in their Champions League Group D soccer match at Maksimir stadium in Zagreb December 7, 2011. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Zelfs in Frankrijk vonden ze de 7-1 zege van Olympique Lyon op Dinamo Zagreb, woensdagavond, opmerkelijk. De Franse toezichthouder van het gokwezen begon gisteren een onderzoek naar gokbewegingen rond het duel in de Champions League. Maar er werden geen verdachte activiteiten ontdekt.

En ook bij Ajax willen ze een onderzoek, de club gaat de Europese voetbalbond UEFA om opheldering vragen over de gang van zaken bij de wedstrijd in Zagreb. „We verwachten niet dat het veel oplevert, maar helemaal niets doen vinden wij geen optie”, zei algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom. De Europese voetbalbond had gisterochtend al gemeld geen onderzoek te beginnen omdat er geen signalen zijn dat het resultaat in Zagreb onreglementair is beïnvloed.

De monsterscore had grote gevolgen voor Ajax, dat voor het laatste groepsduel in groep D zeven doelpunten voorsprong had op Lyon. Maar dankzij een beter doelsaldo (plus 2) gaat niet Ajax maar Lyon een ronde verder. De uitschakeling kost Ajax miljoenen. De ploeg van trainer Frank de Boer verloor in Amsterdam met 3-0 van Real Madrid. Twee doelpunten van Ajax werden in de eerste helft ten onrechte afgekeurd.

Even zag het er goed uit voor Ajax, vooral toen Dinamo op een 1-0 voorsprong kwam. Lyon leek niet meer te geloven in zijn kansen, ook niet toen Dinamo rood kreeg. De Fransman Bafétimbi Gomis juichte niet bij zijn gelijkmaker, vlak voor rust.

Maar in de tweede helft maakte Lyon opeens haast. Dinamo verdedigde slecht. Gomis maakte drie doelpunten in zeven minuten, de snelste hattrick in de Champions League. Zijn vierde was de gemakkelijkste; de doelman dook opzichtig langs de bal. Vooral het vijfde doelpunt leidde later tot discussie. Verdediger Domagoj Vida knipoogde en stak vluchtig zijn duim op naar Gomis, nadat hij de bal uit het net had gehaald (zie kleine foto). Gisterochtend verschenen op internet ongedateerde foto’s van Vida die een gokkantoor verlaat. De uitslag liep op tot 7-1. De supporters in de Arena wisten dat, maar de spelers werden slecht geïnformeerd. Ajax realiseerde zich te laat dat het goals nodig had en verloor met 3-0.

Bij Ajax kijken ze niet alleen naar het sportieve verlies. Sturkenboom: „Als we de volgende ronde zouden bereiken dan zou daar een premie van drie miljoen euro tegenover staan. Als we dat hadden bereikt door gelijk te spelen hadden we nog eens vier ton premie verdiend. De bedragen in de Europa League zijn een stuk lager”, zegt hij op de clubsite. „Als club kun je niet zoveel. We zijn allemaal heel erg teleurgesteld en we worden van alle kanten geattendeerd op zaken die spelen zoals foto’s op internet, berichten over eerdere verdachtmakingen. Maar in een opwelling moet je geen verkeerde dingen doen.” Ajax wil met een brief vooral een signaal afgeven. „De UEFA heeft fair play en respect hoog in het vaandel staan, dus ik denk dat zij er zelf ook alles aan zullen doen om zeker te zijn dat er niets oneigenlijks is gebeurd.”