Tak van Al-Qaeda claimt ontvoering Nederlander

De militante beweging Al-Qeada-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM) heeft de ontvoering opgeëist van vijf Europeanen, waaronder een Nederlander, in Mali eind november. Dat laat de beweging in een verklaring weten die het persbureau AFP ontving. De betrokkenheid van AQIM werd al vermoed, maar was tot nu toe niet bevestigd. Op 24 november werden twee Fransen ontvoerd in de stad Hombori. De dag daarna werden in Timboektoe drie Europeanen (waaronder een Nederlander) ontvoerd, een Duitser werd doodgeschoten. In de verklaring die per e-mail werd verstuurd, schrijft AQIM binnenkort hun eisen aan de Franse en Malinese autoriteiten bekend te maken. Volgens bronnen binnen de Malinese veiligheidsdiensten is een speciale tak van AQIM betrokken bij de ontvoering van de Europeanen, de Polisario-beweging. Dit is een gewapende militie die, mogelijk gesteund door Algerije, strijdt voor zelfbeschikking voor de Westelijke Sahara, een gebied dat in 1975 geannexeerd werd door Marokko. (NRC)