Standard and Poor’s beraadt zich op afwaardering eurozone

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard and Poor’s zal de komende dagen beslissen of het wel of niet de kredietwaardigheid van eurolanden verlaagt. Het bureau zei eerder deze week het, vannacht gesloten, EU-akkoord over strengere begrotingsregels af te wachten.

Tegenover de Franse radiozender BFM Business liet het hoofd van S&P’s in Frankrijk, Carol Sirou, weten eerst de gevolgen van het begrotingsakkoord op het vertrouwen van de financiële markten te onderzoeken alvorens een beslissing te nemen over de kredietstatus van vijftien eurolanden, waaronder ook Nederland. Cyprus en Griekenland werden toen niet genoemd, simpelweg omdat Cyprus al gewaarschuwd was voor een mogelijke afwaardering en Griekenland al de slechtste rating van de wereld heeft.

Ook wil S&P’s afwachten of het EU-akkoord de Europese Centrale Bank dwingt om een actievere rol te spelen in de bestrijding van de schuldencrisis, aldus Sirou.

Vannacht sloten de EU-landen een akkoord om voor maart een nieuw verdrag op te stellen om de, onder de schuldencrisis lijdende, eurozone te redden. Alleen Groot-Brittannië weigerde mee te werken met een nieuw EU-verdrag.

De dreiging van een afwaardering van de kredietwaardigheid van de eurolanden, bedreigt ook de bestrijding van de schuldencrisis. De kredietwaardigheid van de landen die aan het EFSF noodfonds bijdragen, bepaalt namelijk ook de rating van datzelfde fonds. En daarmee ook hoeveel geld het mechanisme kan lenen en uitlenen.

    • Hans Klis