Dader schietpartij Almelo agent in opleiding - afscheidsbrieven gevonden

Bij een schietpartij in winkelcentrum Schelfhorst aan het begin van de avond in Almelo is een 17-jarige supermarktmedewerker omgekomen. De dader heeft zichzelf vervolgens omgebracht. Dit heeft een woordvoerder van de politie bevestigd tegenover nrc.nl.

Het schietincident vond plaats in een filiaal van C-1000 in Schelfhorst waarbij de vrouw waarschijnlijk drie keer geraakt is. Hierop verliet de dader, waarschijnlijk de ex-vriend van het slachtoffer, het winkelcentrum en pleegde zelfmoord in de Kerkstraat in Almelo. Het gehele winkelcentrum is ontruimd en de politie heeft een onderzoek ingesteld, zo meldt de woordvoerder.

Vanuit politiebureau Het Baken in Almelo vond vanavond een persconferentie plaats met burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, politie- agenten, medewerkers van de gemeente en het OM.

Update 21.54 uur: Volgens de politie zijn twee afscheidsbrieven gevonden in de woning van de dader, zo is te lezen op Twitter. De schutter was een politieman in opleiding bij het korps Amsterdam-Amstelland. Om deze reden stelt de Rijksrecherche een onderzoek in.

De burgemeester verklaart tijdens de persconferentie dat veel mensen getuigen waren van de schietpartij. Een directe ooggetuige is inmiddels opgevangen door slachtofferhulp. Verder verklaart de politie dat de dader onmiddellijk na de schoten op de vlucht sloeg. De politie probeerden het slachtoffer te reanimeren. Andere agenten achtervolgden schutter en troffen hem al snel aan. Deze was toen al overleden.

Update 22.14 uur: De politie wil aan het einde van de persconferentie niet bevestigen of de dader zijn dienstwapen gebruikt heeft. Wel dat er meerdere schoten zijn gelost.

‘Hulzen vlogen in het rond’

Een ooggetuige vertelt aan persbureau Novum dat het winkelend publiek plotseling werd opgeschrikt door een serie knallen: “De hulzen vlogen in het rond.” De politie was binnen vijf minuten ter plaatse waar agenten het slachtoffer nog tevergeefs probeerden te reanimeren.

Winkelketen C1000 heeft tegenover Novum geschokt gereageerd:

“Vanavond is ons iets verschrikkelijks overkomen. Door een tragisch schietincident is één van onze medewerksters om het leven gekomen. Het heeft ons allemaal heel erg geraakt. We willen ons medeleven tonen aan familie en vrienden.”

Op video’s en foto’s zijn ambulances te zien die het winkelcentrum verlaten. Tegelijkertijd worden omstanders de hele avond buiten Schelfhorst gehouden.

Twitter avatar settenvideo Ronald van Setten politieburo loopt vol met slachtoffers getuigen en ouders…#almelo
Twitter avatar 112Twente 112Twente BREKEND: Dader schietpartij zou zelfmoord hebben gepleegd. http://t.co/L841P9ar #Almelo #Schelfhorst #Schietpartij
Twitter avatar 112Twente 112Twente Politie heeft delen WKC Schelfhorst afgezet. Mensen die nog binnen zijn mogen er op dit moment niet uit. #almelo
Twitter avatar 112Twente 112Twente NOODSITE: BREKEND: Hulpdiensten gaan WKC Schelfhorst naar binnen. Dader nog voortvluchting. Politie in omgeving.. http://t.co/e29JgOaj

    • Annemarie Coevert