Schadevergoeding voor misbruikslachtoffers Salesianen

Enkele slachtoffers van seksueel misbruik binnen het salesiaanse internaat Don Rua in ‘s Heerenberg krijgen een schadevergoeding. De stuurgroep die bemiddelde tussen de slachtoffers en de congregatie heeft daar een overeenstemming over bereikt.

Volgens de stuurgroep is de kwestie positief afgehandeld. “Alle individuele meldingen van seksueel misbruik zijn afgesloten zonder juridische haarkloverij”, stelt de groep in een reactie. Voor de slachtoffers was het traject een belangrijke stap naar erkenning en verwerking van het misbruik.

Het misbruik in het Gelderse internaat was de eerste misbruikzaak binnen de katholieke kerk die aan het licht kwam. Het ging om jarenlange ontucht met tientallen slachtoffers. Hoeveel er een schadevergoeding hebben gekregen is niet bekend, meldt persbureau Novum.

In januari erkenden de Salesianen al schuld in de affaire rond het seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. In een brief aan alle slachtoffers betuigden ze spijt en stelden ze een schadevergoeding in het vooruitzicht.

    • Hans Klis