Politiek incorrecte bankier

De bombrief voor een van de vijf invloedrijkste Duitsers zou zijn verstuurd door Italiaanse anarchisten.

FILES - Picture taken on November 18, 2011 shows Deutsche Bank chairman Josef Ackermann attending the European Banking Congress in Frankfurt am Main, western Germany. A suspected letter bomb sent to Deutsche Bank chief Josef Ackermann was "operational" and could have exploded, state police said on December 8, 2011 after the envelope was intercepted. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
FILES - Picture taken on November 18, 2011 shows Deutsche Bank chairman Josef Ackermann attending the European Banking Congress in Frankfurt am Main, western Germany. A suspected letter bomb sent to Deutsche Bank chief Josef Ackermann was "operational" and could have exploded, state police said on December 8, 2011 after the envelope was intercepted. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND AFP

Josef Ackermann, bestuursvoorzitter van de grootste bank van Duitsland, was niet op kantoor toen eergisteren voor hem een persoonlijke brief in een A5-envelop bij de hoofdvestiging van de Deutsche Bank in Frankfurt werd bezorgd. Het bleek een op scherp gestelde bombrief te zijn, die volgens de politie „zeer ernstige verwondingen” had kunnen veroorzaken.

De 63-jarige bankier Ackermann hoort tot de vijf invloedrijkste mensen in Duitsland. Hij leidt niet alleen de Deutsche Bank AG, met een balanswaarde van ruim 1.800 miljard euro, maar is ook informeel adviseur van bondskanselier Angela Merkel. Hij zit in het bestuur van de Duitse bankenvereniging, is commissaris bij grote bedrijven als Siemens en Shell en kent zijn weg in het Duitse en internationale bedrijfsleven. Hij mijdt de publiciteit niet, durft voor z’n mening op te komen en kan op on-Duitse wijze politiek incorrect zijn. Ackermann is Zwitser; dat is aan zijn tongval goed te horen.

Voor sommigen is Josef Ackermann het gezicht van een gehate kaste: die van de investmentbankers, van de grootfinanciers die als de daders van de krediet- en schuldencrisis worden gezien. Het zijn niet alleen actievoerders die zo denken. De typering Ackermänner, waarmee in negatieve zin bankiers zoals Ackermann worden bedoeld, is sinds de kredietcrisis in Duitsland regelmatig gebruikt door meestal linkse politici en vakbondsbestuurders.

In een schrijven dat vermoedelijk afkomstig is van een extreem-linkse Italiaanse groepering die zich Federazione Anarchica Informale (FIA) noemt en die de bombrief zou hebben verstuurd, staat dat nog twee bombrieven onderweg zijn naar „bankiers, teken en andere bloedzuigers”. Volgens de Duitse politie is in 2003 een bombrief aan de Europese Centrale Bank in Frankfurt verstuurd, waarvoor de ‘FIA’ eveneens de verantwoordelijkheid opeiste. De daders zijn nooit gepakt.

Met het verzenden van een bombrief aan een internationaal bekende bankier is de politiek-ideologische strijd in de schuldencrisis een nieuwe en gewelddadige fase ingegaan. Ackermann is de kop van Jut van een hele branche. Hij is doelschijf van extremistische anti-kapitalisten geworden. Hoewel het aantal bedreigingen aan Ackermanns adres volgens de Deutsche Bank de laatste tijd „zeer fors” is toegenomen, is deze aanslagpoging „een novum”. Ackermann heeft net als veel andere topbankiers persoonsbeveiliging. Voor de kantoren van de Deutsche Bank geldt verhoogde waakzaamheid.

Het is lang geleden dat Duitse bankiers slachtoffer waren van terreur. De bombrief voor Ackermann roept herinneringen op aan de moord op Alfred Herrhausen, een voorganger van Ackermann bij de Deutsche Bank. Hij kwam in 1989 op 59-jarige leeftijd om het leven bij een bomaanslag bij zijn woning in Bad Homburg. De nooit helemaal opgehelderde aanslag werd opgeëist door de Rote Armee Fraktion (RAF), een linkse terreurorganisatie die jarenlang verantwoordelijk is geweest voor aanslagen en ontvoeringen in de Bondsrepubliek. De moord op Herrhausen was een grote schok voor de Deutsche Bank, waar sindsdien uitgebreide veiligheidsmaatregelen gelden.

Josef Ackermann is bezig aan zijn laatste maanden als bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. In mei gaat hij met pensioen en wordt hij naar verwachting opgevolgd door een duo, de Duitser Jürgen Fitschen en de van oorsprong Indiaase Anshu Jain. Beiden zijn minder uitgesproken dan Ackermann en hebben om die reden wellicht minder te vrezen.

    • Joost van der Vaart