pas verschenen

Charles Burns: X. Oog & Blik, €19,90

Beeldroman (graphic novel) van de Amerikaanse illustrator Charles Burns (1955), geregeld verantwoordelijk voor de covers van bladen als Time, The New Yorker en The Believer. In X staan de gruwelijke avonturen centraal van hoofdpersoon Doug, die in een magische wereld terecht is gekomen.

Christoph Driessen: Rembrandts vrouwen. Bert Bakker, 270 blz. € 19,95

Duits historicus en journalist Christoph Driessen (1967), bekend van zijn Duitstalige geschiedenis van Nederland, besteedt in dit boek voor het eerst aandacht aan de drie belangrijkste vrouwen in het leven van schilder Rembrandt van Rijn (1609- 1669).

Coert Peter Krabbe & Hillie Smit: Het huis van de burgemeester. Herengracht 502 in Amsterdam. Thoth, 192 blz. € 24,50

Architectonische wetenswaardigheden van het oude koopmanshuis op de Herengracht 502, sinds 1927 de officiële residentie van de burgemeester van Amsterdam.

Dan Sleigh: De lange tocht (Afstande). Vert. Riet de Jong-Goossens, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 582 blz. € 24,95

Historische roman van de Zuid-Afrikaanse historicus Dan Sleigh (1938), bekend van Stemmen van zee, over de terugtocht van de Grieken na een mislukte Perzische veldtocht in 401 v. Chr. Xenofons Anabasis vormt de basis van Sleighs roman.

Catherine Vuylsteke: Vroeger is een ander land. Acht aangespoelde jonge levens. De Bezige Bij, 268 blz. € 19,95

Belgische journalist Catherine Vuylsteke (1964) is auteur van meerdere bekroonde boeken. In Vroeger is een ander land beschrijft ze het troosteloze leven van acht in België levende migranten.

Menno Wigman en Rob Schouten: Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. De bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur. Prometheus, 310 blz. € 15,-

Bloemlezing van hoogtepunten van de Nederlandse poëzie, met aandacht voor een nieuwe aanwas Nederlandse dichters. Samenstellers zijn dichter, vertaler Menno Wigman (1966) en dichter, literatuurcriticus Rob Schouten (1954).

Mariëtte Haveman: Het Feest achter de Gordijnen. Schilders van de negentiende eeuw. Kunst en schrijven, 220 blz. €19,75

Herdruk van een studie naar 19de- eeuwse schilders als James Tissot, Jean-Léon Gérôme, Arnold Böcklin, Rosa Bonheur en Laurens Alma Tadema. Het boek leent zich voor een breed, geïnteresseerd publiek.

Ria Bronneman-Helmers: Overheid en onderwijsbestel. Beleidsvorming rond het Nederlandse onderwijsstel (1990-2010). Sociaal en Cultureel Planbureau, 470 blz. € 28,50

Dit onderzoek laat zien hoe de overheid in de afgelopen 20 jaar steeds op onderwijsgebied van koers veranderde, hoe moeizaam de beleidsvormingsprocessen verliepen, welke organisaties de meeste invloed op het beleid uitoefenden, en wat beleidsinspanningen hebben opgeleverd.