Orbán hecht aan zijn eigenzinnige beleid

Hongarije heeft liever geen Europese bemoeienis met het economische beleid. Premier Orbán zei eerst nee tegen een nieuw akkoord, maar zwakte dat vanmorgen af.

Hongarije is opvallend afwezig op de lijst van EU-landen die zich zeker aansluiten bij een nieuw Europees verdrag. De regering wil ruimte om een eigen, afwijkende economische koers te blijven varen. Tot nu toe werpt die echter weinig vruchten af.

De partij van premier Viktor Orbán, wiens regering anderhalf jaar geleden aantrad, heeft een absolute meerderheid. Die wil hij vooral gebruiken om de economie krachtig te stimuleren en banen te scheppen. Om daarbij de vrije hand te hebben, werd het IMF de deur gewezen.

Doel van de regering is dat Hongarije weer gaat produceren, in plaats van consumeren en lenen. Onlangs werd bijvoorbeeld besloten tot een tijdelijke bouwstop op grote winkelcentra, om kleine Hongaarse bedrijven meer kans te geven. Ook is de winstbelasting verlaagd.

Het is niet voor het eerst dat de regering van Orbán laat blijken niet gediend te zijn van bemoeienis van buitenaf. Toen Europese leiders in maart besloten hun economisch beleid en begrotingscontrole beter op elkaar af stemmen, verraste Orbán iedereen – inclusief Hongaarse diplomaten in Brussel – met zijn verklaring dat Hongarije daaraan niet wilde meedoen. Later draaide hij bij.

Aanvankelijk reageerden de financiële markten afwachtend op de omstreden Hongaarse maatregelen. De afgelopen tijd blijkt echter dat het geduld op is. Buitenlandse investeerders vinden Hongarije onvoorspelbaar en instabiel. De groeiverwachtingen worden voortdurend naar beneden bijgesteld.

De sterk dalende koers van de forint en stijgende rente op obligaties dwongen de Hongaarse regering half november tot een U-bocht. Het IMF wordt opnieuw om hulp gevraagd. In januari beginnen onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst. Het is onwaarschijnlijk dat het IMF krediet geeft zonder te eisen dat het economisch beleid wordt aangepast.

In Brussel bleek vandaag opnieuw dat de Hongaarse regering niet kan doen alsof Hongarije een eiland is. Een paar uur nadat Viktor Orbán gisteravond weigerde in te stemmen met een nieuw Europees akkoord, zwakte hij zijn standpunt alweer af. Het is aan het Hongaars parlement om te beslissen over deze soevereiniteitsoverdracht, zei hij vanochtend tegen journalisten.