Pechtold: EU-akkoord slappe hap - Samsom: woestmakende puinhoop

De PvdA en D66 zijn ontevreden met de uitkomsten van de eurotop in Brussel. D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een “slappe hap”. Volgens PvdA-Kamerlid Diederik Samsom hebben de leiders in Brussel er vannacht een ‘woestmakende puinhoop’ van gemaakt.

Samsom via Twitter:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Dus 25 ipv 27 landen gaan halve afspraken vastleggen in een gemankeerd verdrag. Wat een woestmakende puinhoop is er vannacht gemaakt.

Groot-Brittannië en Hongarije stemmen niet in met de afspraken die zijn gemaakt om landen tot strengere begrotingsdiscipline te dwingen. Na afloop van het nachtelijke overleg zei premier Mark Rutte te hopen dat Zweden en Tsjechië later aanhaken.

Pechtold: Europa moet ‘echt worden afgemaakt’

Pechtold noemde de overeenkomst in een interview met BNR Nieuwsradio een ‘slappe hap’. Hij wil dat Europa ‘echt wordt afgemaakt’ en dat de 450 miljoen Europeanen meer gaan samenwerken. Tegen BNR zei hij:

“Ze zijn al sinds juli bezig, eerst met de Grieken en nu met onze eigen economieën. De Europese Unie heeft ons veel welvaart gebracht, maar als we dat zo willen houden moeten de landen ook meer politiek gaan samenwerken. Je maakt je niet populair bij je kiezers om dat te zeggen, maar het is wel waar.”

SP-Kamerlid Ewout Irrgang stelt dat automatische sancties tegen landen die zich niet aan begrotingsafspraken houden geen oplossing zijn. “Ontspoorde begrotingen waren niet de oorzaak van de eurocrisis maar wel het gevolg ervan”, zo twitterde hij. De SP heeft zich altijd uiterst kritisch opgesteld tegenover Europa. Irrgang huilt dan ook ‘geen krokodillentranen over Europa van twee snelheden’.

Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang Ontspoorde begrotingen waren niet de oorzaak van de #eurocrisis maar wel het gevolg ervan. Automatische sancties dus ook geen oplossing.
Twitter avatar EwoutIrrgang Ewout Irrgang Geen krokodillentranen over Europa van twee snelheden. Nieuw verdrag dat pas over jaren in werking treed lost #eurocrisis van nu niet op.

Volgens Rutte betekent het verdrag dat de zeventien eurolanden plus zes andere EU-lidstaten tekenden, allerminst het begin van het uiteenvallen van de EU. “Integendeel”, zei hij vanochtend vroeg.

Wortmann: ik heb vooral veel vraagtekens

Ook CDA-Europarlementariër Corien Wortmann is kritisch:

Twitter avatar Corien_Wortmann Corien Wortmann Is nw Verdrag de oplossing #Eurocrisis. Ik heb vooral veel??? Krijgt EU Commissie leidende rol + Iers referendum = riskant avontuur 1/2
Twitter avatar Corien_Wortmann Corien Wortmann Na FR ervaring deze week verwacht ik giga discussie over de inhoud. Nu aub alles uit de kast halen want met politieke wil kan er al veel 2/2

De Europese beurzen leken vanochtend ook niet overtuigd van de afspraken die de Europese leiders vannacht hebben gemaakt. Alle Europese beurzen openden met licht verlies.

    • Marije Willems