OM houdt top Chemie-Pack verantwoordelijk voor brand

De grote brand van 5 januari bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

Het Openbaar Ministerie wil drie functionarissen van het bedrijf Chemie-Pack vervolgen voor de brand in het bedrijf van 5 januari. Ze zouden veiligheidsregels hebben genegeerd. Het OM vindt het daarnaast terecht dat de aanstichter zelf vrijuit gaat.

De medewerker die de brand in Moerdijk heeft veroorzaakt gedroeg zich volgens het OM geheel volgens de bedrijfscultuur van Chemie-Pack, zo meldt de NOS. Voor deze cultuur is de directie volledig verantwoordelijk, en daarmee aansprakelijk voor de brand. Ze worden verdacht van brandstichten en tekortkomingen in de veiligheidsmaatregelen binnen het bedrijf, mogelijk om kosten te besparen. Daarnaast zouden ze grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen en bewerkt op plekken waar dat niet mocht.

‘Aanstichter is verantwoordelijk’

Volgens advocaten van de aangehouden bestuurders is de aanstichter van de brand wel degelijk verantwoordelijk voor de ramp, en dient ook hij vervolgd te worden. Het OM zou een onwettige deal hebben gesloten met hem gesloten hebben om hem te laten bekennen, aldus de pleitbezorgers.

Directeur van Chemie-Pack, Gerard Spiering zei zelf in een interview met NRC Handelsblad eind mei dat het bedrijf sinds twee maanden een nieuwe milieuvergunning had. “Alles was aanwezig en up to date”, verklaarde hij. De dag voor de brand zouden alle blusinstallaties nog zijn goedgekeurd. Hij liet daarnaast weten dat vooral de wet Veiligheidsrisico’s mankementen vertoont en herzien dient te worden, en niet het beleid van zijn bedrijf.