Oeroude iPad bedreigt patent Apple

Haalde Apple inspiratie voor de iPad uit 1994?

De patentenoorlog woedt voort: in Duitsland kan de rechter beslissen om op verzoek van Motorola de verkoop van iPhones en iPads stop te zetten. En in de VS wordt een voorloper van de tablet pc, waarvan in 1994 al een soort prototype bestond,uit de mottenballen gehaald. Apple bestrijdt Samsungproducten als de Galaxy Tab omdat die een slaafse kopie zouden zijn op het unieke ontwerp van de iPad. Tot nu toe wist Samsung zich hier niet goed tegen te verdedigen; de Galaxy Tab werd in verschillende landen uit de winkels geweerd.

Maar in een rechtszaak in de VS probeert  de Koreaanse fabrikant volgende week een nieuwe strategie: het ontkent niet dat het ontwerp van de Galaxy Tab op een iPad lijkt, maar dat Apple ook zijn inspiratie heeft gevonden in oer-tablets van decennia terug. Daar komt de Knight Ridder video om de hoek kijken: een plat apparaat met ronde hoeken en overduidelijke iPad-verwantschap. Een tablet pc heeft onvermijdelijk zo’n vorm, aldus Samsung, en dat zou Apples patent onrechtmatig maken. Precies wat ook Eric Schmidt van Google gisteren weer zei toen hij in Den Haag een groep journalisten te woord stond.

De video van de Knight Ridder Newspaper Tablet werd in 1994 getoond op een conferentie voor krantenmakers in San Jose, in Silicon Valley. Een NRC-collega die er toen bij was herinnert zich hoe destijds krantenjournalisten hun schouders ophaalden bij het zien van het futuristische apparaat. Nu staat of valt de toekomst van de media industrie bij elektronische distributie. En mediabedrijf Knight Ridder bestaat niet meer.

Samsung wordt geciteerd bij Moconieuws:

In 1994, the publisher Knight-Ridder produced and distributed a video that showed such a device with many of the elements embodied in Apple’s later D’889 patent application, including an overall rectangular shape with four evenly rounded corners, a flat clear surface on the front of the device, a rim surrounding the front surface, a substantially flat back panel that rounds up near the edges to form the rim around the front surface, and a thin form factor. Apple failed to disclose this device to the PTO during the D’889 patent’s prosecution, even though Apple knew of its existence directly from Dr. Fidler, with whom Apple worked.

Volledig juridisch document:
Apple v Samsung _Carani article_

 

    • Marc Hijink