Oedipus’ familiejuwelen

Voor de rubriek ‘De papiermolen’ neemt Maartje Somers wekelijks op vrijdag het boekennieuws door. Deze week de Bad Sex Award, Amanda Knox en geld. Deze week ging over geld– en ook een beetje over seks. De Amerikaanse schrijver David Guterson, vooral bekend van de bestseller Snow falling on Cedars, heeft dinsdag de Bad Sex Award gewonnen voor

Voor de rubriek ‘De papiermolen’ neemt Maartje Somers wekelijks op vrijdag het boekennieuws door. Deze week de Bad Sex Award, Amanda Knox en geld.

Deze week ging over geld– en ook een beetje over seks. De Amerikaanse schrijver David Guterson, vooral bekend van de bestseller Snow falling on Cedars, heeft dinsdag de Bad Sex Award gewonnen voor een scène uit zijn boek Ed King, een hervertelling van de Oedipusmythe. In de passage, die zich afspeelt onder een douche, fungeren volgens The Guardian woorden als ‘familiejuwelen’, ‘achterdeur’ en ‘salon’. Eerder noemde een recensent van de Telegraph Gutersons beschrijvingen ‘van hyperactieve incest totaal onverdraaglijk en niet op een goede manier.’

De schrijver kwam de prijs niet ophalen in de Londense In &Out Club waar deze traditiegetrouw wordt uitgereikt, maar reageerde monter vanuit de Verenigde Staten. „Oedipus heeft slechte seks zo ongeveer uitgevonden, dus ik ben absoluut niet verbaasd.” Volgens een redacteur van het blad de Literary Review, waar oprichter Auberon Waugh de prijs in 1993 bedacht, won Guterson nipt van Haruki Murakami die in zijn roman 1Q84 een vergelijking maakt tussen vagina’s en oren.

Van de hel in het vagevuur: de subsidie van de Poetry Book Society, de organisatie die de Britse T.S. Eliot Prize voor poëzie organiseert, werd wegbezuinigd, maar gelukkig vond men een sponsor. Nu hebben twee dichters, de Britse Alice Oswald en de Australische John Kinsella, zich van de shortlist teruggetrokken omdat de sponsor in kwestie Aurum is, een investeringsfonds dat uitsluitend de vermogens van hedgefondsen beheert. Dit meldt het Britse vakblad The Bookseller. „Mijn politieke en ethische principes zijn zo dat ik geen geld uit zo’n bron kan accepteren,” aldus Kinsella. Er staan nu nog acht genomineerden op de shortlist voor de prijs. We houden in de gaten of er nog meer terugtrekkingen volgen – en of meer van hun subsidie beroofde kunstinstellingen zich geconfronteerd gaan zien met dit dilemma.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 9 december 2011, pagina 6 - 7. Abonnees kunnen de hele rubriek hier lezen.

    • Maartje Somers