Oedipus' familiejuwelen

Kunstverzamelaar Charles Saatchi en voormalig verdachte Amanda Knox komen met een boek. En: een prijs voor de douche-scène van David Guterson.

This is an undated company photo of Charles Saatchi, co-founder of advertising agency M&C Saatchi. Source:M&C Saatchi via Bloomberg News.
This is an undated company photo of Charles Saatchi, co-founder of advertising agency M&C Saatchi. Source:M&C Saatchi via Bloomberg News. VIA BLOOMBERG NEWS

Deze week ging over geld– en ook een beetje over seks. De Amerikaanse schrijver David Guterson, vooral bekend van de bestseller Snow falling on Cedars, heeft dinsdag de Bad Sex Award gewonnen voor een scène uit zijn boek Ed King, een hervertelling van de Oedipusmythe. In de passage, die zich afspeelt onder een douche, fungeren volgens The Guardian woorden als ‘familiejuwelen’, ‘achterdeur’ en ‘salon’. Eerder noemde een recensent van de Telegraph Gutersons beschrijvingen ‘van hyperactieve incest totaal onverdraaglijk en niet op een goede manier.’

De schrijver kwam de prijs niet ophalen in de Londense In &Out Club waar deze traditiegetrouw wordt uitgereikt, maar reageerde monter vanuit de Verenigde Staten. „Oedipus heeft slechte seks zo ongeveer uitgevonden, dus ik ben absoluut niet verbaasd.” Volgens een redacteur van het blad de Literary Review, waar oprichter Auberon Waugh de prijs in 1993 bedacht, won Guterson nipt van Haruki Murakami die in zijn roman 1Q84 een vergelijking maakt tussen vagina's en oren.

Van de hel in het vagevuur: de subsidie van de Poetry Book Society, de organisatie die de Britse T.S. Eliot Prize voor poëzie organiseert, werd wegbezuinigd, maar gelukkig vond men een sponsor. Nu hebben twee dichters, de Britse Alice Oswald en de Australische John Kinsella, zich van de shortlist teruggetrokken omdat de sponsor in kwestie Aurum is, een investeringsfonds dat uitsluitend de vermogens van hedgefondsen beheert. Dit meldt het Britse vakblad The Bookseller. „Mijn politieke en ethische principes zijn zo dat ik geen geld uit zo'n bron kan accepteren,” aldus Kinsella. Er staan nu nog acht genomineerden op de shortlist voor de prijs. We houden in de gaten of er nog meer terugtrekkingen volgen – en of meer van hun subsidie beroofde kunstinstellingen zich geconfronteerd gaan zien met dit dilemma.

De Amerikaanse studente Amanda Knox, onlangs na vier jaar cel in hoger beroep vrijgesproken van de moord op haar kamergenote Meredith Kercher, laat er geen gras over groeien. Ze heeft advocaat Robert Barnett in de arm genomen om voor haar het lucratiefste boekencontract te sluiten. Knox bevindt zich daarmee in goed gezelschap, Barnett deed zulks eerder voor politici Barack Obama, Bill Clinton, George W Bush, Tony Blair en Sarah Palin.

Miljonair en kunstverzamelaar Charles Saatchi, die afgelopen zaterdag in The Guardian van leer trok tegen de vulgaire invloed van miljonairs en oligarchen op de kunstwereld, komt in april met een boek. Be the Worst You Can Be: Life’s Too Long for Patience and Virtue verschijnt in april en bestaat uit Saatchi’s reacties op een serie levensvragen, meldt Publishers Weekly. Saatchi’s leerzame antwoorden op vragen als ‘wat is de waardevolste levensles die je kunt geven’, of ‘wat is machtiger, geld of kennis,’ zullen er in te vinden zijn. Net als het antwoord op de in kringen van miljonairs vermoedelijk belangrijkste vraag van allemaal: ‘Hoe vind ik een goede advocaat?’

    • Maartje Somers